Helaas hoor je er steeds meer over, veel mensen zijn huid- en/of contactarm. Door de huidige digitale wereld gaat alles veel sneller, met als keerzijde minder persoonlijke aandacht voor elkaar. Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste is dan ook niet alleen goed voor de huid, maar ook goed voor je hele gestel.

Massages zijn altijd al een belangrijk onderdeel binnen het beroep van de schoonheidsspecialiste geweest. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn toenmalige docente tijdens de opleiding de werking van de massage uitlegde. Iedere greep werd apart besproken, waarbij niet alleen de uitvoering aan de orde kwam, maar juist ook het effect ervan op het lichaam (huid). Want, zo vertelde ze duidelijk, je kunt wel weten hoe je een massagegreep moet uitvoeren, maar het gaat er ook om dat je weet waarom je het zo uitvoert. In de eerste jaren na het behalen van mijn diploma, hoorde ik deze zeer gepassioneerde docente in mijn gedachte nog steeds praten. In de 27 jaar dat ik inmiddels in dit vak actief ben, zijn veel van haar woorden nog steeds de basis van keuzes die ik maak. Ook mijn stagiaires leer ik op deze manier naar het vak en de uitvoering ervan te kijken, zodat ook zij bewust zijn van hetgeen ze doen (en willen bereiken met een huid).

Het mooie bij het geven van massages vind ik het effect dat het geeft. Hiermee bedoel ik niet alleen het resultaat, maar ook het effect op de persoon zelf. Bij een massage wordt de sensibele hersenschors geprikkeld. Door de aanraking komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van kalmte en veiligheid. Het hormoon is al heel lang bekend binnen de verloskunde vanwege de werking bij het opwekken van de bevalling en melkproductie. Daarnaast zorgt dit hormoon voor de hechting van het kind aan moeder/vader en andersom. Bij de laatste onderzoeken over dit hormoon is er nog iets bekend geworden. Namelijk dat oxytocine de band versterkt tussen mensen. De aanmaak van oxytocine komt o.a. tot stand als men zich veilig voelt, in een prettige en ontspannen omgeving is en bij een lichte aanraking, bijvoorbeeld bij een massages of een knuffel of huggen . Het effect van een massage gaat dus veel verder dan alleen een positief effect op de huid(klachten) en weefsel. Mooi meegenomen toch!

Mijn tip is dan ook om regelmatig een massage te ervaren. Gezicht of lichaam, dat maakt niet uit. En wat betreft de knuffels of huggen. Minimaal 20 seconde is er nodig om oxytocine aan te maken. Er is dus weinig tijd nodig om een ander en jezelf een goed gevoel te geven, heerlijk toch!

Stralende groet Périne