In mijn vorige blog heb ik in het kort verteld over de (mogelijke) oorzaken van acne. U heeft o.a. kunnen lezen dat onder invloed van hormonen de talgklieren op een bepaalde manier reageren en dat emotionele ontwikkelingen (emotie), genen en voeding (digestief) ook invloed op de huid hebben.

Daar de oorzaak niet altijd (meteen) duidelijk is, kan het soms even duren voordat de beste behandeling is gevonden. Er zijn verschillende behandelingen c.q. mogelijkheden om een acne huid te helpen. We onderscheiden hierin medische behandelingen en cosmetische behandelingen. Het mag duidelijk zijn dat een medische behandeling wordt voorgeschreven en/of uitgevoerd door een (huid)arts en cosmetische behandelingen door een gespecialiseerde acne schoonheidsspecialist. Een combinatie van beide geeft (zeker bij ernstige vormen van acne) vaak het mooiste resultaat.

Medische behandelingen van acne berusten op principes die zijn voortgekomen uit de kennis over de pathogenese. Geneesmiddelen die bij de behandeling van acne worden gebruikt, zullen hun effect uitoefenen op:

  • verandering in de verhoorning
  • verandering in de talgproductie
  • verandering in de micro-flora in het haarzakje/talgklier
  • beïnvloeding van het ontstekingsproces (remming.

Deze 4 principes gelden zowel voor inwendig als uitwendige middelen. Vaak wordt de uitwendige behandeling ondersteund door een inwendige behandeling. Uiteraard adviseert en begeleidt de behandelende arts de behandelingen en kiest voor het medicijn die het beste aansluit bij de (mogelijke ) oorzaak van de acne.

Een acne gespecialiseerde schoonheidsspecialiste kan de acne huid heel goed cosmetisch verzorgen. Het hoofddoel in deze is met name het reinigen van de huid, ledigen ofwel het verwijderen van comedonen, pustels en talgcysten en reguleren van de talgklierfunctie. Na het intakegesprek maakt de specialiste een behandelplan. Hierin wordt beschreven waar de acne zich bevindt, de acne soort, welke voorbehandeling, dieptereiniging, masker/pakking en nabehandeling er wordt gedaan. Tevens worden de adviezen voor de dagelijkse verzorging van de huid besproken en gekeken of er andere specialistes geadviseerd moeten worden.

De eerste stap in een behandeling is altijd het reinigen. Ook voor de dagelijkse huidverzorging (die men zelf doet), is dit een belangrijke stap. Er zijn heel veel huidverzorgende producten op de markt waarvan er een heleboel prima werken en een aantal die absoluut niet het gewenste resultaat geven. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat de dagelijkse verzorging de behandelingen in de salon ondersteunen. Doordat de producten op elkaar aansluiten reageert de huid het beste en kan de specialiste beter inspelen op de reactie(s) van de huid.

In mijn volgende blog zal ik een aantal cosmetische behandelmogelijkheden toelichten.