Het goed reinigen van de huid en het ledigen van de talgklieren zijn een belangrijk onderdeel in de behandeling van de acne huid. De behandeling kan echter ondersteund worden door een speciale massage techniek, waardoor de behandeling een nog positiever effect krijgt. Bindweefselmassage is zo’n massage en in deze column zal ik daar de toelichting van geven.

Ons lichaam bestaat uit verschillende vormen van weefsels. Bindweefsel is daar één van. Bindweefsel heeft een steunende, maar ook een verzorgende functie. Bindweefsel beschermt de organen, bepaald de vorm ervan en zorgt voor de onderlinge beweeglijkheid tussen de organen. Tevens vormt bindweefsel een weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid. Het bindweefsel isoleert warmte, is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof, voedings- en afvalstoffen en slaat energie op. Ook spelen de cellen in bindweefsel een grote rol bij het wondgenezingsproces.

De Bindweefselmassage is een vorm van massage, waarbij invloed wordt uitgeoefend op de middelste huidlaag en een mechanische prikkel aan het onderhuids bindweefsel wordt gegeven. Deze prikkel heeft invloed op de wisselwerking tussen inwendige organen, de huid, spieren, botten e.d.

De massage is door zijn regulerende werking zeer geschikt voor de acne huid, maar werkt ook zeer positief bij een rimpel- en littekenbehandeling. Net als bij andere specialisaties, is het bij de Bindweefselmassage ook belangrijk dat deze goed wordt uitgevoerd. Door de diepe massage technieken die op het bindweefsel inwerken, worden o.a. de fibroblasten (die oa. het collageen vormt) gestimuleerd, vrije zenuwuiteinden geprikkeld en komt het weefselhormoon histamine vrij (histamine heeft een bloedvat verwijdende werking). Kortom, de Bindweefselmassage heeft dus vele voordelen voor de huid en zeker ook voor de acne huid.

Even kort de positieve werking op een rijtje;

  • Verbeteren van de doorbloeding van de huid (betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen)
  • Opheffen van verklevingen in de huid waardoor o.a. littekens en rimpels minder worden
  • Minder spanningen in het gezicht
  • Stimuleren van het bindweefsel waardoor de huid meer stevigheid opbouwt
  • Huidfuncties stimuleren
  • Verbeteren afvoer van afvalstoffen
  • Verbeteren huidconditie
  • Verbeteren huidteint

Uiteraard kunt u voor persoonlijke vragen terecht in ons dagelijks geopende huidadviescentrum.