Acne is een veel besproken onderwerp. Zowel in de bladen, als op internet is er veel over te lezen. In eerste instantie wordt er vaak gedacht dat acne m.n. bij de jeugd voorkomt door de verandering van hormonen. Dit is echter niet waar. Ook (jong) volwassenen kunnen last krijgen / hebben van acne. Over de mogelijke oorzaken van en invloeden op acne wordt nog steeds regelmatig onderzoek gedaan. In ieder geval is duidelijk dat onder invloed van hormonen de talgklieren op een bepaalde manier reageren en dat emotionele ontwikkelingen (emotie), genen en voeding (digestief) ook invloed op de huid en dus op acne hebben. Het is vaak lastig om de oorzaak van acne te achterhalen snel te achterhalen. Dit heeft er mee te maken dat er ook verschillende oorzaken kunnen zijn en/of de oorzaken elkaar versterken. Dit is dan ook de reden dat het soms even kan duren voordat de beste behandeling is gevonden. Een goed intake gesprek en huidanalyse maken helpen hier uiteraard bij.

BEHANDELINGEN

Er zijn verschillende behandelingen c.q. mogelijkheden om een acne huid te helpen. We onderscheiden hierin medische behandelingen en cosmetische behandelingen. Het mag duidelijk zijn dat een medische behandeling wordt voorgeschreven en/of uitgevoerd door een (huid)arts en/of dermatoloog en cosmetische behandelingen door een gespecialiseerde acne schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Een combinatie van beide geeft (zeker bij ernstige vormen van acne) vaak het mooiste resultaat.

Medische behandelingen van acne berusten op principes die zijn voortgekomen uit de kennis over de pathogenese. Geneesmiddelen die bij de behandeling van acne worden gebruikt, hebben hun effect op:

  • verandering in de verhoorning
  • verandering in de talgproductie
  • verandering in de microflora in de haarzakje/talgklier
  • beïnvloeding van het ontstekingsproces (remming)

Deze 4 principes gelden zowel voor inwendig als uitwendige middelen. Vaak wordt de uitwendige behandeling ondersteund door een inwendige behandeling. Uiteraard adviseert en begeleidt de behandelende arts de behandelingen en kiest voor de medicatie die het beste aansluit bij de (mogelijke ) oorzaak van de acne.

Een acne specialiste kan de acne huid heel goed cosmetisch verzorgen. Hij/zij heeft hiervoor een speciale opleiding gedaan en wordt regelmatig op kennis en kunde getoetst. Hierdoor worden deze behandelingen ook door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Deze behandelingen kunnen ter ondersteuning dienen van de medische behandeling, maar worden (m.n. bij een milde acne) ook zonder samenwerking met de arts uitgevoerd. Het hoofddoel van de behandelingen is vooral het reinigen van de huid, ledigen ofwel het verwijderen van comedonen, pustels en talgcysten en reguleren van de talgklierfunctie. Na het intakegesprek maakt de specialiste een behandelplan. Hierin wordt beschreven waar de acne zich bevindt, de acne soort, welke voorbehandeling, dieptereiniging, masker/pakking en nabehandeling er wordt gedaan. Tevens worden de adviezen voor de dagelijkse verzorging van de huid besproken en gekeken of er andere specialistes geadviseerd moeten worden.