Zondagavond 25 april was het dan eindelijk zover; de uitreiking van de Nederlandse Beauty Award. Dé wedstrijd ter bevordering van het professionele imago en kwalitatieve kernwaarden van de schoonheidsbranche en dé vakwedstrijd voor schoonheidsspecialisten/salons.

Beauty Award
De Beauty Awards zijn prijzen die door een onafhankelijke vakjury uit de professionele beautybranche na verschillende rondes in een traject van ruim een half worden gegeven aan de beste schoonheidsspecialisten en schoonheidssalons van Nederland. De wedstrijd is niet alleen waardevol voor de specialistes en salons, maar ook voor de leveranciers en de vakopleidingen, kortom voor de hele branche.

In 2013 hebben mijn collega’s en ik deze Award voor; ‘Beste salon van Nederland’ in ontvangst mogen nemen. Een prijs voor wij nog steeds enorm trots op zijn. Een paar jaar later ben ik gevraagd om zelf in de jury plaats te nemen voor het onderdeel vakinhoudelijk en bedrijfsstrategie. Een functie die ik natuurlijk heel eervol vind, maar bovenal ook belangrijk. Want ondanks dat onze huid ons grootste orgaan is, is eind jaren ’90 het beroep schoonheidsspecialistes vrij gegeven met alle gevolgen van dien.

Bevoegd en bekwaam
Een van de gevolgen hiervan is dat er schoonheidssalons zijn waar geen ‘erkend’ gediplomeerd schoonheidsspecialiste werkt, iedereen mag zich tenslotte een schoonheidsspecialiste noemen. Ook zijn er inmiddels diverse scholen die cursussen geven (ik noem het bewust geen opleiding), zonder onafhankelijk ‘diploma’. Het examen is namelijk een schoolexamen, afgenomen door de eigen docent(e), zonder dat daar een brancheassessor bij aanwezig is. In mijn ogen een hele slechte zaak en een vervuiling van de branche (waarvan ik inmiddels weet dat er best wel wat mensen zijn die zo’n cursus hebben gevolgd en hier niet bewust van waren). Buiten het feit dat de vraag is of na de afronding van de cursus ook echt gesproken kan worden van bevoegd en bekwaam zijn, is het lastig om een baan te vinden, bij calamiteiten aanspraak op de verzekering te maken en is het aansluiten bij de ANBOS (brancheorganisatie) niet mogelijk. De ANBOS is een organisatie die zich inzet voor de kwaliteit van de schoonheidsspecialist, maar ook voor de consument, zoals de Wkggz.

SKIN register
Er wordt dan ook van alles gedaan om de professionaliteit hoog te houden. Sinds kort is het SKIN Register ontwikkeld. SKIN is het Kwaliteitsregister van schoonheidsspecialisten in Nederland en is een waarborg voor kwaliteit. Er wordt gewerkt met een systeem voor accreditatie. Mooie ontwikkelingen die erg belangrijk zijn voor de branche.

Ik realiseer me dat het voor de consument lastig kan zijn om te zien of de schoonheidsspecialist een ‘erkend’ diploma heeft. Is de salon aangesloten bij de ANBOS, dan weet je het zeker, maar het wil niet zeggen dat als een salon daar niet bij is aangesloten, er geen diploma is. Ook voor degene die een opleiding wilt doen, kan het lastig zijn. Mijn advies is dan ook om je goed te laten informeren, want dat is het vak, maar ook onze huid, maar dan waard.

Stralende groet Périne