Een droge en trekkerige huid. Ik moet echt iets vettigs op mijn huid aanbrengen, anders voelt het heel onaangenaam. Het is een opmerking die ik met deze koudere dagen regelmatig hoor van mensen die contact met ons opnemen voor advies over hun huid.

Zeker in de wintermaanden is een droge huid een probleem bij veel mensen. In de volksmond wordt droog nog wel eens verward met vochtarm, maar er is wel degelijk een verschil. Een droge huid zegt iets over de talgproductie van de huid, het is dan ook een huidtype. De vochtbalans heeft iets te maken met de huidconditie en dit kan bij alle huidtypes voorkomen. Een vocht te kort kan ontstaan door o.a. het te weinig eten van groent en fruit, het (binnen)klimaat, maar ook door het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten. Indien een huid regelmatig te sterk wordt gereinigd, wordt er naast talg ook vocht van de huid onttrokken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de handen. Doordat deze  vaak met water en zeep in aanraking komen, ontstaat er een craquelé-achtige huid. Een verzorgende handcrème zorgt er voor dat de huid minder talg en vocht verliest.

DE GEZICHTSHUID

Voor de gezichtshuid geldt precies hetzelfde. Indien deze te vaak wordt gereinigd met de verkeerde reinigingsproducten, zal de huid op den duur steeds droger worden en vocht verliezen. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor de conditie en de uitstraling van de huid. Er zijn verschillende soorten reinigingsproducten op de markt, waaronder een reinigingsolie, mouse en gel. De lait en lotion (milk en lotion) zijn de meest bekende is. Wist u trouwens dat deze vrijwel altijd na elkaar gebruikt moeten worden? De reden hiervan is dat de lotion de laatste restjes van de milk van de huid verwijdert en de zuurtegraad van de huid weer herstelt. Indien de huid dagelijks met de juiste producten wordt schoongemaakt, zorgt dit ervoor de dat huid beter in staat is om werkzame stoffen uit de daarna gebruikte producten op te nemen. Een veel voorkomende vraag van mensen die de eerste keer in mijn salon komen is waarom kan ze niet kunnen reinigen met water (en zeep).

HET MOOISTE RESULTAAT

De huid heeft van zichzelf een natuurlijke afstoting van vuil. Helaas is het echter zo dat het milieu dusdanig vervuild is, dat deze te veel vuil op de huid achter laat. Een simpel voorbeeld is om het te vergelijken met het lappen van de ramen. Indien dit in de ochtend gebeurt en ’s avonds wordt er met een vinger over het glas gegaan, dan zie je een dun laagje vuil. Hieruit blijkt dat reinigen dus echt nodig is. En waarom dan niet alleen met water? Water is een hulpstof om het reinigende product goed te laten werken. Water op zichzelf verfrist wel, maar reinigt niet. Voor de was gebruiken we tenslotte ook waspoeder en voor de afwas gebruiken we naast het water ook een afwasproduct. De huid is een levend orgaan en heeft daardoor hele andere, niet belastende, producten nodig om deze dagelijks van vuil te ontzien. In mijn praktijk hebben we de afgelopen twee maanden extra de nadruk gelegd op het reinigen en ontgiften van de huid. Mooie resultaten en een perfecte voorbereiding voor het voorjaar. Deze periode leent zich bij uitstek om de huid goed te ontdoen van de dode huidcellen en de vaak wat grauwere huidskleur die tijdens de wintermaanden ontstaat.

Voor een passend advies over het reinigen van de huid adviseer ik dan ook om naar een erkende schoonheidsspecialiste te gaan. Zij heeft kennis van de huid en weet daardoor de juiste producten te adviseren.