DE ZON LAAT U STRALEN!
Wat een mooi voorjaar hebben we gehad en over de start van de zomer mogen we ook niet klagen. Veel mensen pakken de fiets, kinderen spelen meer buiten en ook het stranden en de (Vinkeveense) plassen worden alweer drukbezocht. Over de zon en de gevolgen is tegenwoordig veel te lezen en men wordt volop gewaarschuwd. Toch wil ik nog een aantal dingen toelichten.
Biologisch gezien is bruin worden een moleculaire beschadiging. Bruinen is namelijk een verdedigingsreactie van de huidcellen, omdat het DNA te veel beschadigd raakt door zonnestraling. Als reactie op de DNA-schade gaat de huid zich beschermen tegen zonlicht en vormt melaninekorrels, een donkere substantie die een verdedigingsgordel van melanine opbouwt, waardoor de huid donker kleurt.
Anti-zonnebrandmiddelen hebben als doel de huid te beschermen tegen te veel UV-straling. Dit kan doordat zij de stralen absorberen, reflecteren of een combinatie ervan. Er zijn twee soorten UV-filters te onderscheiden, t.w. organische (chemische) en de minerale (fysische) UV-filters. De werking van organische UV-filters berust op de absorptie van UV-licht. Minerale filters daarentegen reflecteren of verstrooien het UV-licht.
Om de juiste zonbescherming te kunnen bepalen, moet je onder andere je huidtype weten. We hebben 6 huidtypes.
Huidtype 1: Licht huidtype; mensen met dit huidtype verbranden snel, maar worden niet bruin. Huidtype 2: Deze huid wordt zeer langzaam bruin. Dit zijn mensen met blond haar en lichtbruine of grijze groen ogen.
Huidtype 3: is een licht getinte huid. Men verbrandt niet snel en wordt snel bruin. Een paar kenmerken zijn: een licht getinte huid, bruine ogen en donkerblond tot bruin haar.
Huidtype 4: Dit is een getinte huid, met donker haar en donkere ogen. Men verbrandt vrijwel nooit en wordt snel en makkelijk bruin.
Huidtype 5: Dit zijn de Aziatische huiden. Die verbranden vrijwel nooit. Het is een donkere huid, donkere ogen en donker tot zwart haar.
Huidtype 6: Dit zijn de negroïde huidtypes en verbranden vrijwel nooit. Een zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen.
Naast het bepalen van het huidtype, is het land, omgeving (strand, water enz.) en tijdsstip van het jaar van belang om te weten.
In ons instituut maken wij een persoonlijk zonadvies door aan de hand van een speciale pigmentsensor de juiste SPF-bescherming te kunnen bepalen. Naast het gebruik van de pigmentsensor vullen we in het computerprogramma de leeftijd, het zongebied, de tijd van het jaar en huidtype in. Op 0297-tv, kunt u in het filmpje zien hoe dit in zijn werk gaat.
Nog een paar tips:
- 1 ml zonnebrand per cm2 geeft pas de bescherming die op de verpakking staat
- gebruik een zonnebrandproduct met een breed zonnebrandspectrum
- eerst verbranden en daarna pas bruin worden, is absoluut slecht voor de huid
- kinderen hebben ook echt bescherming nodig, kleding is daarbij zeker van groot belang
- Het KWF heeft een speciale zonapp.
Kortom, de zon geeft veel energie, positiviteit en zorgt voor de vitamine D-aanmaak, maar ga er voorzichtig mee om. Dat komt u en uw huid absoluut ten goede!