Ik heb last van mijn huid. Hij is trekkerig en ziet er soms uit alsof ik onder de zonnebank heb gelegen. Heb je tijd om een keer naar mijn huid te kijken? Dit was een vraag uit een mail die ik pas ontving. Natuurlijk wil ik er naar kijken, maar of ik het kan oplossen?

Huidmeting
Als iemand voor de eerste keer bij ons in de praktijk komt, beginnen we altijd met een skin update, ofwel een intakegesprek. Tijdens dit gesprek nemen we diverse medische gegevens en algemene vragen van de persoon door die van belang zijn om een goed beeld te krijgen. Naast het stellen van de vragen, wordt er ook een manuele huidanalyse gemaakt en maken we metingen en foto’s van de huid. Door alle info aan elkaar te koppelen, ontstaat er een goed beeld en kan er een persoonlijk advies worden gegeven.

Huidirritaties
Irritatie op de huid staan nooit op zichzelf. Het kan te maken hebben met o.a. voeding (gelukkig is hier inmiddels veel meer over bekend en wordt het ook erkend) en invloeden van buitenaf. Bij huidirritaties wordt dan vaak gedacht aan het koude of schrale weer. Over het algemeen is dit vrij makkelijk op te lossen. Door de huid te beschermen met bijvoorbeeld handschoenen, maar heeft is het extreme kou, zoals bijvoorbeeld tijdens wintersport, dan is het belangrijk om een crème te gebruiken die op basis van water in olie is. Dit wil zeggen dat de crème kleine druppeltjes water bevat, maar met olie eromheen. Hierdoor mengt het zich niet met water, maar het stoot het water juist af.

Beschadigen van de zuurmantel
Ook verkeerde verzorging van de huid kan een oorzaak van irritatie op de huid zijn. De bovenste huidlaag is de hoornlaag en deze heeft een zuurmantel. Deze zuurmantel bestaat uit zweet, talg en huidschilfers en zorgt voor het beschermen van de huid tegen kou, warmte, bacteriën en het binnendringen van schadelijke stoffen. Een belangrijke bescherming, die na het verkeerd reinigen van de huid wordt aangetast. Zeep is bijvoorbeeld zo’n verkeerde reiniging. Zeep verzeept de huid, tast daardoor de beschermlaag aan waardoor de huid kwetsbaar wordt . De zuurmantel heeft ongeveer 2-3 uur nodig om weer herstellen.

Het advies voor deze mevrouw was dan ook om meteen te stoppen met het wassen met zeep van haar huid. Daarvoor in de plaats een milde reiniging en een verzorgende crème die vet regulerend werkt. De huid heeft echt even tijd nodig om te herstellen en daarom is het ook wel eens nodig dat ik mensen doorstuur naar de arts voor extra ondersteuning. De huid is onze grootste orgaan en een persoonlijk huidadvies is daarom zeker een aanrader.

Stralende groet,

Périne