Wat kan ik toch genieten van een studiedag. Dat komt niet alleen omdat ik mijn beroep ontzettend leuk vind, maar ook omdat ik het lichaam zo interessant vind. De processen die zich in het lichaam afspelen, weerspiegelen zich direct of indirect op de huid. In onze recente cursus over de huid; Van celkern tot huidniveau, werd dat weer extra duidelijk.

Voeding van binnenuit.

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. De meest bekende is de opperhuid, waar de hoornlaag (stratum corneum) de bovenste laag en dus zichtbaar is en in aanraking komt met de buitenlucht. De opperhuid wordt, via de onderste laag van de opperhuid; de basaalcellenlaag (stratum basale) gevoed vanuit de lederhuid (dermis). Dit geeft dus meteen aan dat bijvoorbeeld het eet- en het drinkpatroon direct effect geeft op de huid. Gezonde voeding en levensstijl, bepaald mede hoe de huid voelt, eruitziet en reageert op prikkelingen van buitenaf.

Voeding van buitenaf

Naast gezonde voeding is een goede huidverzorging net zo belangrijk. Maar wat is een goede huidverzorging, wordt vaak aan mij gevraagd. Een goede huidverzorging is de verzorging voor de huid die aansluit bij de behoefte van die betreffende huid. Niet alle producten en werkstoffen zijn namelijk voor iedere huid geschikt. Dit komt omdat elke huid op een andere manier van binnenuit gevoed wordt, een andere genetische aanleg heeft en andere invloeden van buitenaf ervaart. Een goede huidanalyse en een uitgebreid intakegesprek zorgen voor de overige info die nodig is om een goed huidadvies te kunnen geven.

Een goede huidverzorging bestaat uit een basisverzorging van 4 producten. Dit is een reiniging, een serum, een dag-/nachtverzorging en een SPF. Een goede reiniging is een reiniging die de huid schoonmaakt, zonder de huid te belasten. Ook als je geen make-up draagt is dit belangrijk. Waarom? Ik haal vaak het voorbeeld aan van het ramenwassen. Als je in de ochtend je ramen lapt en je gaat in de avond weer met je vinger over het raam, dan is je vinger licht vuil. Dit vuil komt ook op de huid en moet dus verwijderd worden. Op een goed gereinigde huid kan een serum en crème namelijk ook veel beter werken. Een serum is klein moleculair en wordt sneller en dieper door de huid opgenomen, waardoor werkzame stoffen goed hun werk kunnen doen. Een dagcrème moet altijd een vochtregulerende werking hebben en daarnaast natuurlijk beschermen. Een nachtcrème heeft daarentegen juist een voedende werking. Over de dagcrème heen, soms zit het ook in de dagcrème verwerkt, is het belangrijk om een SPF te gebruiken. Deze SPF beschermt de huid tegen de zonnestraling, wat zeker, nu huidkanker steeds meer voorkomt, onmisbaar is in de dagelijkse verzorging.

Een mooie huid start dus niet met een goede behandeling, maar juist met de juiste voeding en huidverzorging voor thuisgebruik. Hoe beter dit is, hoe mooier de huid reageert op huidverbeterende behandelingen en dat is wat uiteindelijk het mooiste resultaat geeft.

Stralende groet
Périne