Tijdens een telefoongesprek vertelt een mevrouw, ruim 40 jaar, dat ze veel last heeft van haar huid. Zodra er iets op haar huid komt of iets op haar huid smeert, reageert deze direct. Zelfs water geeft irritatie en zorgt voor roodheid en een schraal gevoel. Ze voelt zich er erg vervelend onder en het maakt haar onzeker. Door de warme dagen die er zijn geweest, merkte ze dat transpiratie ook een (lichte) verergering gaf. Ik nodigde mevrouw uit om langs te komen, zodat we samen naar een mogelijk oorzaak en/of oplossing konden kijken.

Om een goed huidadvies te kunnen geven is een goede huidanalyse essentieel. Bij problemen van de huid is, naast een manuele huidanalyse, een huidcomputer in mijn bedrijf inmiddels onmisbaar geworden. Met de technieken die deze computer kan is het voor ons mogelijk om metingen te doen van de huidcondities. Ook kunnen we foto’s maken waarop we een huidbeeld zien die met het oog minder of niet zichtbaar zijn. Bij deze mevrouw was op de foto’s goed te zien dat er veel irritatie in de diepere huidlagen was. Daarnaast was er een schilvering op haar huid zichtbaar en enkele eczeemachtige plekjes. Naast het bekijken van de huid bespraken we ook enige achtergrond info van haar. Want niet alleen de dagelijkse verzorging bepaald het huidbeeld, ook voeding, stofwisseling en leefstijl hebben veel impact op het huidbeeld en de reactie van de huid.

Nadat we alles hadden doorgenomen was een ding duidelijk, deze huid moest herstellen en weer een eigen weerstand op gaan bouwen. We zijn dus rustig begonnen met een zeer milde reiniger en een terugvettende crème die de huidbarrière beschermt, zodat de huid weer tot rust kon komen. Daarnaast heb ik enkele tips over voeding gegeven, omdat dit ook een bijdrage kon geven aan de verbetering van haar huid. Na een 2 weken zagen we elkaar weer en was duidelijk te zien dat de roodheid al een stuk minder was geworden. Zelf merkte mevrouw dat haar huid vrijwel geen kriebelend gevoel meer gaf en dat maakte dat ze er ook goed af kon blijven. We besloten nog even 2 weken zo door te gaan en aanvullend hierop heb ik haar geadviseerd om naar een voedingsdeskundige te gaan. Inmiddels is de huid redelijk in balans en kunnen we een volgende stap zetten om te kijken waar de weerstand van de huid kan worden verbeterd.

Met een voldaan gevoel hebben we een volgende afspraak ingepland en wat is het toch fijn om samen met de cliënt met de verbetering van de huid bezig te zijn.