Dat is weer even wennen. Kortere dagen, kouder weer, ’s avonds ben ik het echt zat en wil ik lekker op de bank en heerlijk met mijn benen omhoog. Voor mij staat een mevrouw die wrijvend met haar handen staat. Ik pak haar jas aan en biedt haar een heerlijk kopje zuivere kruidenthee aan op basis van o.a. Rooibos, hibiscus, krenten (plantenolie) en vlierbessen. Deze kruidenmelange werkt herstellend en verzorgend.

Problemen met de circulatie komen regelmatig voor. In mijn vorige column kwam de lymfedrainage aan de orde. Een mooie en rustige massage die een positief effect heeft op het lymfatisch systeem. Een andere mogelijkheid, of ter ondersteuning van de lymfedrainage van het lichaam, is een circulatie behandeling. De circulatie behandeling zorgt ervoor dat de circulatie beter blijft en de bloed- en lymfe wordt geactiveerd. De circulatie behandeling begint met een wisselbad voor de voeten. Voor het resultaat is het belangrijk om met een warm bad te starten en met een koud bad te eindigen. Aansluitend op het voetbad wordt er een korte lymfedrainage gedaan, waardoor het lymfatisch systeem een extra impuls krijgt en de circulatie behandeling kan beginnen. Door dit stimulerende programma ondervindt het hele lichaam een aangenaam, luchtig gevoel De essentiële oliën van bonenkruid, citroen, peper, cipres, engelwortel en lavendel helpen de microcirculatie te bevorderen en de doorbloeding in de benen te stimuleren, zodat deze weer verkwikt aanvoelen. Aromatisch water van Hamamelis en van Arnica helpen om moe aanvoelende benen onmiddellijk te verkwikken. Menthol en kamfer frissen de huid op en geven een heerlijk fris gevoel. Dit alles wordt extra gestimuleerd door zwachtels. Deze worden vanaf de voeten naar boven aangebracht, zodat de afvoer wordt gestimuleerd. Na ongeveer 15 tot 20 minuten worden de zwachtels weer verwijderd en begint de afsluiting van de behandeling. Met een speciale aromessence, deze werkt zeer stimulerend, en een verfrissende verkwikkende gel, wordt de behandeling na ongeveer 1 uur afgesloten.

Het resultaat is dat de loomheid in de benen een stuk minder is geworden en deze heel fris en ontspannen aanvoelen. Het is overigens ook heerlijk en zeker aan te raden om thuis zelf ook dagelijks een voetbad te nemen. Door na afloop bijvoorbeeld een aromatische olie en gel te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor de circulatie, wordt dit dagelijks ritueel echt een feestje voor de benen.