Voor veel mensen is de meivakantie begonnen. Lekker een paar daagjes weg of zelfs met het vliegtuig de warmere gebieden opzoeken. Heel verleidelijk om dan meteen van de zon te genieten, maar pas op, de huid is hier nog helemaal niet aan gewend.

Natuurlijk is het heerlijk om naar de zon te gaan. We stappen in het vliegtuig na 4 uur komen we al in zonnige gebieden terecht. En ook al klinkt het logisch, we staan er over het algemeen niet voldoende bij stil dat onze huid zich ook ineens in een ander klimaat begeeft en zich dus moet aanpassen. Een goede bescherming en rekening houden met deze overgang, is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Vermijd de volle zon tussen 11.00 uur en 15.00. Ook als het bewolkt is of u achter glas zit, kunt u zonschade oplopen.

Een dagcrème met een beschermingsfactor is goed om te gebruiken. Echter tijdens zonvakanties biedt dit niet voldoende bescherming. Een goede zonbescherming is dan ook echt een must. Beschermingsfactoren in deze producten worden aangegeven met UV-A en UV-B . Bescherming van UV-B wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). UV-A bescherming wordt aangegeven met low tot high protection. Om een werkelijke bescherming van het product te krijgen , moet deze zo’n 15x dikker dan de  dagcrème worden aangebracht. Daarnaast is het herhalen om de 2 tot 3 uur nodig en in ieder geval nadat u in het water bent geweest.

Het aantal “nieuwe” mensen met huidkanker neemt jaarlijks met zo’n 25.000 toe. Zonschade speelt hierbij een grote rol. Zonschade ontstaat door het overmatig en (deels) onbeschermd in de zon zitten. Veel van deze schade wordt al in de kinderjaren opgelopen. Het “ zo schattig laten lopen in de blote billetjes op het strand” , is dan ook ten zeerste af te raden. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten. Het is een natuurlijke lichtbron en geeft bij veel mensen een goed gevoel. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D3 productie, wat bij ongeveer 15 minuten per dag al gebeurt. Zonschade ontstaat op gebieden van de huid die vaak met de zon in aanraking komen. Aktinische keratose wordt dit genoemd en kan een voorloper zijn van een kwaadaardige huidaandoening. Alhoewel de behandeling (door huisarts of dermatoloog) relatief simpel is, is alertheid is dus noodzakelijk.

Ook wij verwijzen regelmatig cliënten door met zonschade op de huid. Vooropgesteld mogen wij, als huidspecialistes, geen diagnose vaststellen m.b.t. bijvoorbeeld huidkanker. In de 25 jaar dat ik werkzaam ben in dit beroep, merk ik echter dat het doorsturen, helaas, telkens meer gebeurt. Mede om die reden en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik de opleiding; Dermatologie voor schoonheidsspecialistes, gevolgd.

Een goed advies over de juiste zonbescherming voor de huid, kunt u krijgen van een schoonheids- of huidspecialist. Wij geven het advies vaak met behulp van onze huidcomputer. Met speciale sensoren kunnen wij in slechts een paar minuten het huidige pigment in de huid meten. Doordat we enkele gegevens invoeren, waaronder tijdsduur blootstelling aan de zon, gebied en periode in het jaar, berekend de computer automatisch de minimaal benodigde zonnefactor. Ideaal om op deze manier een compleet advies in kaart te brengen.