Kan ik echt iets tegen de veroudering van mijn huid doen? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen. Het antwoord is eigenlijk simpel, ja het kan, maar…

Het woord ‘maar’ staat voor; maar het blijft cosmetisch. Ook al ben ik ruim 20 jaar specialist in een natuurlijke manier van huidverbetering, kunnen we veel voor een huid betekenen en hebben we mooie resultaten, als schoonheidsspecialist mag je bepaalde (be)handelingen niet doen. Dus hoe intensief er ook gewerkt wordt door een goede combinatie te maken van de juiste werkstoffen, eventuele apparatuur en natuurlijk de aanvullende producten voor de dagelijkse verzorging te adviseren, het blijft cosmetisch en dat kost meer tijd. De huid veroudert in de loop van de jaren en de huidconditie wordt, naast de genen, mede bepaald door invloeden van buitenaf, zoals stress, voeding en leefwijze. Het is cosmetisch dus niet mogelijk om de huid in een keer te herstellen, simpelweg omdat de kwaliteitsvermindering ook niet in een keer is gegaan.

Maar..

Maar, gelukkig kan er een heleboel wel. Ik merk in de praktijk dat de dagelijkse verzorging regelmatig wordt onderschat. Terwijl hier juist de basis ligt. Vaak maak ik de vergelijking met de tandarts. Als je nooit je tanden poetst en alleen maar naar de tandarts gaat, dan is het effect op de tanden duidelijk zichtbaar. Zo is het ook met de huid. Door te zorgen dat de huid 2 keer per dag wordt verzorgt met producten en stoffen die het op dat moment nodig heeft; schoonmaken, voeding en crème, wordt de kwaliteit van de huid automatisch beter. Hierdoor is de eerste stap naar de verbetering van de huid gezet.

Wat kan dan wel?

Eerst mesten en dan oogsten, zeggen wij ook wel eens gekscherend. Want als de basis klopt, kunnen we echt veel voor een huid betekenen. Het ‘mesten’ van de huid is het voeden van de huid. Dit is zowel van binnenuit, dus door gezond eten, aanvullende nutriceuticals (nutriceuticals zijn voedingssuplementen van farmaceutische kwaliteit) en voldoende water drinken, als van buitenaf, de juiste huidverzorging. Dit laatste is best moeilijk. Er zijn zowel veel feiten, als fabels is cosmeticaland. Ook als huidspecialist worden wij met veel informatie overspoeld en moeten daar kritisch naar blijven kijken. Daarnaast is huidverzorging niet hetzelfde dan huidverbetering. Op dit moment ben ik weer een cursus aan het volgen over cosmetica ingrediënten. Ondanks dat ik dit al meerdere keren heb gedaan, blijft het super interessant en voor mij heel inspirerend. In mijn volgende column zal ik hier wat meer over vertellen.

Stralende groet,
Périne