Regelmatig krijgen wij via de mail vragen over de huid. Soms kan ik deze meteen beantwoorden, maar meestal nodig ik de persoon in kwestie uit om langs te komen voor een huidanalyse. De beste huidanalyse maak je tenslotte door de huid in het echt te zien, maar, en zo blijkt vaak, zijn er meer dingen die een rol spelen bij het ontstaan van die huidproblemen.

Pubertijd

Tijdens de pubertijd ontstaan er vaak problemen met de huid. Acne is daar eigenlijk de meest bekende van. De hormoonverandering zorgt er o.a. voor dat de werking van de talgklier wordt gestimuleerd. De een heeft daar meer last van dan de ander, maar vrijwel iedereen herkent dit wil in/van die periode. Naast hormonen, dat ook genetisch is bepaald, kan voeding en algehele gesteldheid (w.o. stress) ook effect hebben op de huid. Het is volgens onderzoek niet bewezen dat voeding en stress direct voor acne zorgen, maar het is wel bekend dat het lichaam op bepaalde voedingsstoffen en stress kan reageren, wat vervolgens acne kan veroorzaken. Er zijn dan ook verschillende soorten acne, waarvan de acne vulgaris de meest bekende is.

Invloed van social media

Op social media zijn er veel beauty vloggers actief en ook dat heeft invloed op de huid. Dit komt omdat veel berichten als waarheid worden gezien. Vooropgesteld is het niet zo dat geen enkele beauty vlogger meer over de huid weet dan gemiddeld, maar helaas is het wel zo dat vaak iets wordt gezegd wat niet, of slechts gedeeltelijk klopt. Daarnaast worden veel vloggers gesponsord (dit moet tegenwoordig wel gemeld worden bij de post), waardoor de geposte berichten niet altijd even objectief zijn. Al deze berichten maken het dan ook vaak onoverzichtelijk, waardoor er van alles en nog wat op een huid wordt aangebracht.

Van alles door elkaar

Niet zo lang geleden had ik een intakegesprek met een jonge vrouw van 18 jaar. Het begon, zo vertelde zij, zo’n jaar geleden met wat onrustige plekjes op haar huid. Het maakte haar erg onzeker. Ze ging googelen, filmpjes kijken en probeerde allerlei producten uit. Het werd echter alleen maar erger. Toen ze mij vertelde wat ze allemaal gebruikte, wist ik eigenlijk al voldoende. De foto en de huidmetingen bevestigde mijn gedachten. Ze gebruikte veel te veel verschillende producten (en merken) door elkaar heen, wat uiteindelijk alleen maar meer onrust gaf. Nadat ik haar mijn verhaal vertelde en een huidadvies van slechts 3 producten gaf (ze had er nu 7) zei ze, oké, ik probeer het, maar ik weet het niet. Dit klinkt te simpel. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en gaat het heel goed met haar huid. Doordat ze thuis haar basisverzorging goed gebruikt en (tijdelijk) iedere maand voor een behandeling komt, gebruikt ze alleen nog maar make-up als ze het wilt en niet omdat ze haar gezicht niet durft te laten zien. Prachtig toch!

Stralende groet
Périne