In de 26 jaar dat ik in de schoonheidsbranche werk, is er heel veel veranderd. Was de schoonheidsspecialiste vroeger met name bekend om het reinigen, epileren, massage en make-up, tegenwoordig is er in de branche veel meer mogelijk. Op zich een goede ontwikkeling, waarbij de schoonheidsspecialiste natuurlijk zelf moet kijken en bepalen wat bij haar kennis, kunde en bedrijf past, Maar ‘meer’ mogelijkheden hoeft niet altijd beter te zijn, want juist dit is ook een struikelblok voor de branche geworden. Waarom? Mede door het vrijgeven van het beroep eind jaren 90, zijn er (te veel) ongediplomeerde ‘schoonheidsspecialistes’ en niet gekwalificeerde bedrijven aan het werk.

OPLEIDING

Vroeger werd de opleiding voor schoonheidsspecialiste particulier gegeven en afgerond met het erkende Stivas diploma A, B en later de Stivas C. Deze laatste gaf bevoegdheid tot het geven van les en om een samenwerking met de zorgverzekeringen aan te gaan. In de jaren tachtig zijn de gereguleerde opleidingen begonnen; MDGO en later de ROC. Zo’n 15 jaar geleden is de allround opleiding (niveau 4) gestart en nu is niveau 5 (HBO) in ontwikkeling. De opleidingen worden zowel regulair als particulier aangeboden en veelal is er een combinatie met stage. Bekend is dat de beautybranche erg in trek is en helaas zit hier dan ook de keerzijde van het verhaal. Er worden cursussen / ‘opleidingen’ gegeven die niet voldoen aan enige vorm van kwaliteit. Er zijn mensen die zich schoonheidsspecialiste of salons die zich schoonheidssalon/ beautysalon noemen, zonder dat ze een vakdiploma hebben. Kortom, een heel verwarrend geheel voor de consument en slecht voor de branche.

BEAUTY AWARD

Om kwaliteit in kennis en kunde ook voor de consument zichtbaar te maken, is in 1949 de branchevereniging ANBOS opgericht. Een vereniging die zich inzet voor de belangen van de schoonheidsspecialistes in Nederland. Uiteraard kan men alleen lid worden van deze vereniging mits de opleiding bij een erkend opleidingsinstituut is gevolgd, het diploma voldoet aan de exameneisen en het examen is afgenomen in aanwezigheid van een bevoegde, geregistreerde brancheassessor. Door o.a. de veranderingen in de wetgeving wordt de motivatie vanuit het beroepenveld om professionaliteit duidelijk te maken alleen maar sterker. In 2008 is de Beauty Award nieuwe stijl in het leven geroepen, dit jaar dus alweer de 9e editie. De Beauty Award is voor de hele beautybranche een waardevol podium om een stap verder te komen en de professionaliteit naar de buitenwereld nog zichtbaarder te maken. De wedstrijd is opgebouwd uit verschillende onderdelen met duidelijke beoordelingscriteria; presentatie, bezoek mystery guest en een jury gesprek.

In 2013 heb ik zelf de Award voor Salon van het jaar, in ontvangst mogen nemen. Dit jaar ben ik door de organisatie gevraagd om zitting te nemen in de jury. Een eervolle taak waarin ik mee mag beslissen over de kennis en kunde van schoonheidsspecialistes en bedrijven in Nederland. 22 april is de uitreiking en het belooft weer een prachtige avond te worden, vol met entertainment, heerlijk eten en natuurlijk het uitreiken van de Award’s. Kwaliteit, daar gaat het allemaal om. Graag adviseer ik dan ook om voor een goed advies over uw huidcontact op te nemen met een gediplomeerde specialiste. De huid is ons grootste orgaan die het verdient om goed en deskundig behandeld te worden.