Lome benen, zware benen, veel mensen herkennen dit. Als dit gevoel structureel is, is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan. Deze kan beoordelen of er een doorverwijzing naar een gespecialiseerde arts nodig is. Is het een tijdelijke gevoel, dan is een lymfedrainage een goede methode om dit te verbeteren.

Het lymfatisch systeem is het afvalsysteem van ons lichaam. Een goed werkend lymfe systeem is mede de basis voor een goede gezondheid. Door middel van lymfedrainage wordt het lymfatisch systeem aangezet om actiever te werken.

Het voordeel hiervan is dat er een versnelde afvoer van afvalstoffen op gang komt. In lymfe zit per etmaal ongeveer 2,5 liter vocht. Er is echter een reserve capaciteit mogelijk tot 25 a 30 liter, waardoor de mogelijkheid is om sneller de afvalstoffen af te voeren. Ook bij ontstekingen is dit een belangrijk proces, evenals het feit dat lymfedrainage weerstandsverbeterend werkt. Dit komt omdat lymfe o.a. lymfocyten bevat die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Naast de versnelde afvoer en weerstandsverbetering, werkt lymfedrainage ook pijndempend. Dit komt door de ritmische beweging waarmee het wordt uitgevoerd. Als laatste zorgt lymfedrainage ook voor een ontspannend effect. Het lymfesysteem wordt aangestuurd door het parasympathisch gedeelte van het autonoom / onwillekeurig zenuwstelsel. Wat wil zeggen dat het lymfesysteem buiten onze wil om wordt bestuurd en voor herstel en reparatie van de cellen zorgt.

Lymfedrainage kan zoveel manueel (dus met de handen), als machinaal uitgevoerd worden. In bijgesloten filmpje is te zien hoe deze behandeling voor het lichaam machinaal wordt uitgevoerd. Voordat de behandeling start, worden er eerst bandages om de buik en benen aangebracht. Vervolgens worden er speciale pads bevochtigd en aangebracht op de plekken waar de lymfe moet worden geactiveerd.

Door hoge, automatisch wisselende frequenties van het apparaat en de pompreactie in het lichaam worden afvalstoffen door de lymfe afgevoerd. Dit heeft een bijzonder gunstig effect bij mensen met circulatie problemen zoals lome en zware benen. Het mag duidelijk zijn dat het probleem niet wordt opgelost, maar de behandeling zorgt wel voor verlichting van de klachten. In het begin wordt er meestal een aantal behandeling achter elkaar geadviseerd, het onderhoud is per persoon verschillend.