Duurzaam ofwel Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een item dat je telkens meer hoort en ook binnen mijn bedrijf ieder jaar opnieuw onder de loep wordt genomen. Instituut Périne bestaat inmiddels ruim 26 jaar en ik merk duidelijk dat dit in de loop der jaren veel meer is gaan spelen. Zowel als persoon, vakvrouw en op ondernemersvlak, sta je ergens voor op sociaal-, humaan- en milieugebied en ik vind het goed om dit als bedrijf uit te dragen.

Het meest voor de hand liggend is het letten op het milieu. Dagelijks zijn we in de salon actief gericht. Zo gebruiken we ‘groen’ stroom, een warmtepompdroger, wassen we op 30graden waar mogelijk en scheiden afval in aparte boxen. Een box voor speciale vloeistoffen, batterijen, glas en plastic. Natuurlijk houden we ook het oud papier apart. Apparatuur is apart aangesloten zodat we aan het einde van de werkdag met één schakelaar alles uitzetten en hebben we waar mogelijk LED-lampen. De computers gaan binnen een bepaalde tijd op ‘slaapstand’, alle salons hebben een eigen close-in boiler die ook een economische staat hebben en dus geen water vanaf de ketel hoeven te pakken. De verwarmingsketel is op de openingstijden ingesteld, iedere salon is uitgerust met een eigen thermostaat en met mooi weer gaat de zonwering op tijd dicht gaat, zodat de airco niet extra hoeft te koelen.

Goede doel

Maatschappelijk verantwoord ondernemen op sociaal en humaan vlak is iets wat je gelukkig ook steeds meer ziet. Als ondernemer vind ik het goed dat ook mijn leveranciers hieraan denken en/of hun steentje eraan bijdragen. Van hun verwacht ik natuurlijk de juiste procedures bij het produceren van de producten zoals de arbeidsomstandigheden en verwerkingsprocessen, maar ook dat ze actief bezig zijn met duurzaam ondernemen. De decembermaand komt er weer aan en zeker in deze tijd van het jaar staan er meer bedrijven bij stil. Zo ook in onze gemeente waar ieder bedrijf dit op zijn eigen manier doet. De kerken halen geld op voor een humanitair doel, Hans Kranenburg verzamelt al een paar jaar in de decembermaand kerstpakketten in voor de voedselbank en bezorgt de Sinterklaasvereniging cadeaus bij kinderen van minderbedeelde gezinnen.

Ook mijn collega’s en ik kiezen ieder jaar een goed doel en gaan daar in een bepaalde periode mee aan de slag. Zo doen we mee met de ANBOS; Geef een glimlach cadeau, hebben we o.a. al geld ingezameld voor mensen met een gezichtsafwijking, Charity water; om veilig en zuiver water te verstrekken aan ontwikkelingslanden over de hele wereld en voor stophersentumoren.nl. Dit jaar hebben we als goede doel de Pascaud foundation; Make me smile again, gekozen en gaan we ons daar komende maand extra voor inzetten. Pascaud foundation is een stichting die minderbedeelden mensen in ontwikkelingslanden helpt waarvan het uiterlijk geschaad of verminkt. Ik wens u allemaal een prachtige decembermaand toe met vooral veel liefde, zorg en positieve aandacht voor elkaar.