Overgang
Het is herfst. De bladeren gaan eerdaags weer van de bomen vallen en ook de huid heeft behoefte om dit te doen. Hoe? Door de opgebouwde verdikte huidlaag (hoornlaag), die in de zomermaanden is ontstaan, los te laten.
Op het moment dat de zon zich minder laat zien, merk je aan de huid dat deze vaak een valere kleur krijgt. Dit komt doordat de zon ervoor zorgt dat de huid een dikkere en dus beschermende ‘dode’ huidcellen krijgt. Als de zon schijnt, is deze natuurlijke bescherming erg belangrijk. De huid moet tenslotte goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Tijdens de overgang van de seizoenen, is het fijn als we de huid ‘helpen’ om zijn dode laag sneller los te laten. Hierdoor ontstaat een frissere huid met een mooie huidskleur.
Hormonen
Een andere overgang is natuurlijk; de hormonale overgang. Ook deze overgang heeft veel invloed op de huid. De productie van collageen en elastine verandert volledig, wat zorgt voor verslapping en (fijne) rimpels. Ook kunnen hormonen, net als de zon, voor pigmentvlekjes zorgen. Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Melanine is het stofje in de huid dat de huid haar bruine kleur geeft en het beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Verreweg de bekendste pigmentvlekken zijn de ‘ouderdomsvlekjes’ die een gevolg zijn van zonschade op de huid. Deze zonschade wordt vaak al op jonge leeftijd opgelopen en steeds zichtbaarder wanneer de leeftijd vordert. Ouderdomsvlekjes zie je vooral op de huid die vaak in de zon komt, het gezicht dus, onder de ogen, de neus, het decolleté, de armen en de handen.
Week van de overgang
De komende periode staat in mijn praktijk in het teken van de overgang. Overgang in de breedste zin van het woord. De zomer heeft met haar laatste mooie dagen de overgang naar de herfst ingeluid en eind oktober gaat ook de klok weer terug naar wintertijd. Een mooi moment om extra veel aandacht te besteden aan de huid in deze tijd van het jaar. Maar ook die andere overgang: de menopauze. Alle vrouwen tussen de 40 en 60 jaar krijgen daar in meer of in mindere mate mee te maken. Veel klachten in die periode manifesteren zich als PHPD (Pijntje Hier, Pijntje Daar), en zijn – afgezien van wat discomfort – prima mee te leven. Andere ongemakken worden als vervelender ervaren, waaronder het snel verouderende effect op de huid en het lichaam. In de laatste week van oktober hebben we enkele gastsprekers uitgenodigd om meer te vertellen over de relatie tussen (natuurlijke) voedingsstoffen en huid gerelateerde overgangsklachten, licht-chirurgische mogelijkheden bij een sterk verslapte huid en huid therapeutische ondersteuning van overgang gerelateerde huidoneffenheden, zoals pigmentvlekken. Natuurlijk komt ook make-up aan de orde. Uiteraard alles binnen de RIVM richtlijnen en Corona proef, want we willen blijven informeren en inspireren. De huid is tenslotte ons grootste orgaan en dat verdient alle aandacht, zeker in deze tijd!
Stralende groet Périne