Nu het voorjaarszonnetje zich weer meer laat zien en de mutsen en sjaals de kast in gaan, kunnen sommige plekjes en vlekjes op de huid ineens opvallen. Soms is het niets, maar sommige vragen om aandacht. In ieder geval adviseren wij altijd om serieus om te gaan met ‘rare’ vlekjes en plekjes op de huid.

Al een aantal jaar werken wij met het Multi Analysis center (MAC). Een hypermodern apparaat dat dingen ziet, die wij met het blote oog niet kunnen zien. Naast diverse metingen, kunnen wij er ook speciale foto’s mee maken. Een belangrijk onderdeel in mijn instituut, want een goede huiddiagnose is immers de basis voor een goed en compleet huidadvies. Voorop gesteld mogen wij, als huidspecialistes, geen diagnose vaststellen m.b.t. bijvoorbeeld huidkanker. Wel kunnen wij iemand doorsturen naar de huisarts /dermatoloog. De laatste jaren merk ik dat het doorsturen, helaas, telkens meer gebeurt. Mede om die reden en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik dan ook de opleiding; Dermatologie voor schoonheidsspecialistes, gevolgd.

Huidkanker

Het aantal “nieuwe” mensen met huidkanker neemt jaarlijks toe. Zowel genetisch als huidbeschadiging door bijvoorbeeld zonschade, spelen hierbij een rol. Zonschade ontstaat door het overmatig en onbeschermd in de zon zitten. Veel van deze schade wordt al in de kinderjaren opgelopen. Het “zo schattig laten lopen in de blote billetjes op het strand”, is dan ook af te raden. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten. Het is een natuurlijke lichtbron die bij veel mensen een goed gevoel geeft. Zeker in de huidige “coronatijd’ is dit erg belangrijk. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D3 productie.

Toch heeft de zon ook een keerzijde. Op de aan de zon blootgestelde huidgebieden, kan zonschade ontstaat, wat (een voorloper van) huidkanker kan worden. Hoewel de behandeling (door huisarts of dermatoloog) relatief simpel is, is alertheid is dus noodzakelijk.

Voorjaarszon

Het beschermen van de huid is dan ook zeker belangrijk en het is dan ook belangrijk om de kracht van de voorjaarszon niet te onderschatten.

Mijn advies is dan ook. Ga lekker naar buiten, dat is goed voor het hele lichaam, maar let wel op de zon. Een factor 15 zonbescherming voldoet in het voorjaar (in Nederland) prima. Regelmatig bijsmeren zorgt ervoor dat de huid de bescherming blijft houden die het nodig heeft.

Bij het schrijven van deze blog is nog niet duidelijk of de schoonheidssalons begin maart ook weer open mogen. Bij vragen over de huid, zijn wij telefonisch goed bereikbaar en kun je ook een afspraak maken voor onze Skin Call. Uiteraard is iedereen weer meer dan welkom, zodra we de deuren weer mogen openen.

Stralende groet,
Périne Heerooms