21 december was alweer de de kortste dag het jaar. Buiten is het snel donker en het is ineens een stuk kouder geworden. We konden afgelopen weekend zelf van lichte sneeuw genieten.

Het koudere weer heeft altijd een impact op de huid. Een goede bescherming van de huid is dan ook nodig om de juiste weerstand te kunnen bieden tegen de koude en vaak schrale wind. Dit geldt overigens niet alleen voor de huid van het gezicht. Ook de huid van de lippen en handen hebben het in dit jaargetij zwaarder te voorduren. Naast een goede bescherming, door bijvoorbeeld  handschoenen, een sjaal en muts, is een aparte verzorging ook belangrijk.

Onze lippen zijn eigenlijk altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf. Doordat de lippen geen  huidvetten of talgkliertjes hebben , is er geen natuurlijke vetlaag. Kou, regen en harde wind er onder andere voor dat de lippen schraal en droog aanvoelen. Wanneer de lippen geen extra aandacht krijgt, kunnen er kloofjes ontstaan. Door bewegingen van de mond, maar ook door met de tong te likken langs de lippen, is de kans groot dat kloofjes weer gemakkelijk open gaan en de huid schraler wordt. Het is belangrijk om de lippenhuid te hydrateren en te beschermen met een vetachtige substantie. Hierdoor wordt de huid beter beschermd en blijft de huid minder droog, soepeler en heeft het de mogelijk om te herstellen. Belangrijk in deze is dat op de lippen een product gebruikt wordt dat geen parfum en minerale olie bevat. Minerale olie voelt vet aan op de huid, maar heeft een ‘verslavend’ effect en herstelt de huid niet. Uiteindelijk werkt dit dus averechts.

De handen hebben net als de lippen ook iets extra nodig. De dagelijkse belasting van de handen is enorm. Vaak sta je hier niet bij stil, totdat er iets met je handen is. Meerdere keren per dag worden de handen met zeep gewassen en er wordt van alles mee gedaan. Het mag vanzelfsprekend zijn dat in de buitenlucht handschoenen of wanten heerlijk zijn, maar ook binnen hebben de handen bescherming nodig. Schoonmaakmiddelen worden steeds geconcentreerder en zorgen voor meer uitdroging van de huid. Schoonmaakhandschoenen zijn dan ook zeker een mogelijke oplossing. Het is even wennen, maar het voelt beter dan kloofjes. Voor het verzorgen van de huid van de handen bestaan verschillende crèmes. Net als voor de lippenhuid is een crème op basis van minerale vetten niet raadzaam. Een vette handcrème voelt in eerste instantie wellicht prettig aan, maar heeft ook een ‘verslavend’ effect en herstelt de huid niet.

Voor zowel de lippen- als de handen geldt wel, dat bij een langere tijd blootstelling aan extreem koud weer een vette crème tijdelijk geschikt kan zijn. Het sluit de huid af, maar dat is dan ook het doel. Doe dit echter tijdelijk en alleen als het echt nodig is.

Ik wens u allemaal hele fijne kerstdagen en natuurlijk een stralend en gezond 2019!

Périne