Buiten is het donker, binnen is het licht van de kerstboomlampjes en kaarsen. Het worden niet voor niets de lange en donkere dagen voor kerst genoemd. Het is koud, de wind is geur en vaak krachtig.

Het koudere weer heeft altijd een impact op de huid. Een goede bescherming is dan ook nodig om de juiste weerstand te kunnen bieden tegen de koude en vaak schrale wind. Dit geldt overigens niet alleen voor de huid van het gezicht. Ook de huid van de lippen en handen hebben het in dit jaargetij zwaarder te voorduren. Naast een goede bescherming, door bijvoorbeeld handschoenen, sjaal en muts is een aparte verzorging dan ook belangrijk.

Onze lippen zijn eigenlijk altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf. Doordat de lippen geen huidvetten of talgkliertjes hebben , is er  geen natuurlijke beschermlaag. In deze periode van het jaar zorgen kou, regen en harde wind ervoor dat de lippen schraal en droog aanvoelen. Wanneer je jouw lippen geen extra aandacht geeft, kan het leiden tot kloofjes. Door bewegingen van de mond, maar ook door het likken langs de lippen, is de kans groot dat kloofjes weer makkelijk opengaan en de huid schraler wordt. Het is belangrijk om de lippenhuid te hydrateren en te beschermen met een vetachtige substantie. Hierdoor blijft de huid minder droog, soepel en heeft het de mogelijk om te herstellen. Belangrijk in deze is dat je op de lippen een product gebruikt dat geen parfum en minerale olie bevat. Minerale olie voelt vet aan op de huid, maar heeft een “verslavend” effect en hersteld de huid niet.  Uiteindelijk werkt dit dus averechts.

De handen hebben net als de lippen ook iets extra nodig. De dagelijkse belasting van de handen is enorm. Vaak sta je hier niet bij stil, totdat er iets met je handen is. Meerdere keren per dag worden ze gewassen en er wordt van alles mee gedaan. Het mag vanzelfsprekend zijn dat buiten handschoenen of wanten heerlijk zijn, maar ook binnen hebben ze bescherming nodig. Schoonmaakmiddelen worden telkens geconcentreerder en zorgen voor meer uitdroging van de huid. Schoonmaakhandschoenen zijn dan ook zeker een oplossing. Het is even wennen, maar het voelt beter dan kloofjes. Voor het verzorgen van de huid van de handen bestaan verschillende crèmes. Net als voor de lippenhuid is een crème op basis van minerale vetten niet raadzaam. Een vette handcrème voelt in eerste instantie misschien prettig aan, maar heeft ook een “verslavend” effect en hersteld de huid niet.

Voor zowel de lippen- als de handen geldt wel, dat bij een langere tijd blootstelling aan extreem koud weer een vette crème (zoals uierzalf) tijdelijk geschikt kan zijn. Het sluit de huid af, maar dat is dan ook het doel. Doe dit echter tijdelijk en alleen als het echt nodig is.