De decembermaand is begonnen en we gaan alweer richting de kortste dag van het jaar. Buiten is het snel donker en het is ineens een stuk kouder geworden. We konden afgelopen weekend zelf van lichte sneeuw genieten. Het koudere weer heeft altijd impact op de huid. Een goede bescherming van de huid is dan ook nodig om de juiste weerstand te kunnen bieden tegen de koude en vaak schrale wind. Dit geldt overigens niet alleen voor de huid van het gezicht. Ook de huid van de lippen en handen hebben het in dit jaargetij zwaarder te voorduren. Naast een goede bescherming, door bijvoorbeeld  handschoenen, een sjaal en muts, is een aparte verzorging ook belangrijk.

Bescherming van de huid

Onze lippen zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Doordat de lippen geen huidvet heeft, de huid van de lip bevat namelijk geen talgkliertjes, is er geen natuurlijke vetlaag. Kou, regen en harde wind zorgen er onder andere voor dat de lippen schraal en droog kunnen gaan aanvoelen. Wanneer de lippen geen extra aandacht krijgt, kunnen er kloofjes ontstaan. Door bewegingen van de mond, maar ook door met de tong te likken langs de lippen, is de kans groot dat kloofjes weer gemakkelijk opengaan en de huid nog schraler wordt. Het is belangrijk om de lippenhuid te hydrateren en te beschermen met een vetachtige substantie. Hierdoor wordt de huid beter beschermd en wordt de huid minder droog, soepeler en heeft het de mogelijk om te herstellen. Belangrijk hierin is dat op de lippen een product gebruikt wordt dat geen parfum en een minerale olie bevat. Een minerale olie voelt vet aan op de huid en kan daarom wel tijdelijk ideaal zijn als de huid echt beschadigd is, maar het nadeel is dat het een ‘verslavend’ effect heeft en wel wat beschermt, maar de huid niet herstelt. Bij langer gebruik, werkt dit dus uiteindelijk averechts.

Handen en lippen

De handen hebben net als de lippen, zeker in de wintermaanden, ook extra verzorging en bescherming nodig. De dagelijkse belasting van de handen is enorm. Vaak wordt er niet bewust bij stil gestaan, dat bijvoorbeeld meerdere keren per dag de handen met zeep worden gewassen, maar ook schoonmaakmiddelen worden steeds geconcentreerder en zorgen voor meer uitdroging van de huid. Tijdens het koudere weer is het gebruik van handschoenen heerlijk en voor de meeste mensen ook wel zelfsprekend, maar schoonmaakhandschoenen zijn ook zeker een mogelijke oplossing om droge handen te beperken. Voor het verzorgen van de huid van de handen bestaan verschillende crèmes. Net als voor de lippenhuid voelt een crème op basis van minerale vetten in eerste instantie wellicht prettig aan, maar heeft ook een ‘verslavend’ effect en herstelt de huid niet. Voor een tijdelijke bescherming, bij bijvoorbeeld vorst, kan het wel heel fijn zijn. Voor zowel de lippen- als de handen geldt dus, dat bij een langere tijd blootstelling aan extreem koud weer een vette crème tijdelijk geschikt kan zijn. Het sluit de huid af, maar dat is dan ook het doel. Doe dit echter tijdelijk en alleen als het echt nodig is.

Geniet van het lekkere winterse weer.

Stralende groet,
Périne