Ook heerlijk van de zomerperiode en/of vakantie genoten? Voor mij is het altijd de tijd om, naast extra aandacht voor mijn gezin, heerlijk tijd vrij te maken voor de vakbladen en om ook terug te kijken naar het eerste gedeelte van het jaar. Een eerste half jaar waarin veel beperkingen waren, waardoor veel mensen zijn vereenzaamd, maar ook nog meer huid- en/of contactarm zijn geworden. Dit was helaas al in stand gebracht door de huidige digitale wereld, waarvan we echter in de afgelopen ander half jaar ook de voordelen hebben ervaren. Maar de keerzijde van deze digitale wereld is minder persoonlijke en vaak bewuste aandacht voor elkaar is.

Zorg goed voor jezelf
Deze tijd vraagt om extra aandacht voor jouw lichaam. Naast het opbouwen cq onderhouden van je immuunsysteem, is ‘je hoofd even leegmaken’ een must. Yoga en meditatie zijn nog nooit zo populair geweest, maar ook een bezoek aan een masseuse en/of schoonheidsspecialiste is niet alleen goed voor de huid, maar ook goed voor je hele gestel. Er zijn verschillende massages en binnen het beroep van de schoonheidsspecialiste zijn de massages altijd een belangrijk onderdeel geweest. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn toenmalige docente tijdens de opleiding de werking van de massage uitlegde. Iedere greep werd apart besproken, waarbij niet alleen de uitvoering aan de orde kwam, maar juist ook het effect ervan op het lichaam (huid). Want, zo vertelde ze duidelijk, je kunt wel weten hoe je een massagegreep moet uitvoeren, maar het gaat er ook om dat je weet waarom je het zo uitvoert.

Bindweefselmassage gezicht

Massage goed voor het lichaam
Het mooie bij het geven van massages vind ik het effect dat het geeft. Hiermee bedoel ik niet alleen het resultaat, maar ook het effect op de persoon zelf. Bij een massage wordt de sensibele hersenschors geprikkeld. Door de aanraking komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van kalmte en veiligheid. Het hormoon is al heel lang bekend binnen de verloskunde vanwege de werking bij het opwekken van de bevalling en melkproductie. Daarnaast zorgt dit hormoon voor de hechting van het kind aan moeder/vader en andersom. Bij onderzoeken over dit hormoon wordt er steeds meer bekend, bijvoorbeeld dat oxytocine de band versterkt tussen mensen. De aanmaak van oxytocine komt o.a. tot stand als iemand zich veilig voelt, in een prettige en ontspannen omgeving is en bij een lichte aanraking, bijvoorbeeld bij een massages of een knuffel of huggen . Het effect van een massage gaat dus veel verder dan alleen een positief effect op de huid(klachten) en weefsel. Mooi meegenomen toch!

Mijn tip is dan ook om regelmatig een massage te ervaren. Gezicht of lichaam, dat maakt niet uit. En wat betreft de knuffels of huggen. Minimaal 20 seconde is er nodig om oxytocine aan te maken, dat is dat niet veel om een ander en jezelf een goed gevoel te geven.

Zorg goed voor jezelf en elkaar