Wat gebeurt er momenteel veel in de beauty-branche en wat is er al veel over gezegd en geschreven. Ik ervaar zowel een positieve als een minder positieve ontwikkeling, mede door diverse onderwerpen die recent in de media over ‘schoonheidsspecialistes’ naar buiten zijn gebracht.

In 1989 heb ik mijn diploma gehaald en ben, nadat ik werkervaring tijdens mijn stage en baan heb opgedaan, in 1992 mijn eigen salon gestart. Net als vele vakgenoten ben ik al tijdens mijn opleiding cursussen gaan volgen, de (vak)beurzen gaan bezoeken en heb ik diverse opleidingen gedaan waar ik een erkend diploma voor heb gehaald. Iets dat toen der tijd logisch was, gezien het feit dat het vak Schoonheidsspecialiste geen vrij beroep was. In de jaren ’90 is hier helaas verandering in gekomen. Nog steeds heb ik niet het positieve effect van deze maatregel kunnen ontdekken. Integendeel, door van het vak een vrij beroep te maken kwamen er ineens salons en zichzelf noemende schoonheidsspecialistes bij die geen diploma’s hadden. Ook ontstonden er ‘scholen’ die zelfs adverteerden dat je in 5 dagen schoonheidsspecialiste kunt worden.

Scholing
Nu, ruim 20 jaar later, worden de effecten steeds duidelijker. Natuurlijk snap ik dat bij iedereen de spreekwoordelijke schoorsteen moet roken. Maar waarom draait soms het geld, boven de passie en kundigheid voor dit vak? Wellicht niet makkelijk, maar mijn oordeel is dan ook dat scholen een erkend examen moeten laten afnemen en anders de cursus een andere naam moeten geven. Zijn er inmiddels niet al veel te veel niet erkende cursussen die zich opleiding noemen? Ik vraag me wel eens af of zij (evenals de uitvoerende behandelaar) zich realiseren wat het effect hiervan kan zijn op langer termijn? Ook schoonheidsspecialistes die (on)gediplomeerd en alleen een cursus voor hebben gevolgd en vervolgens ver onder de prijs werken? Dit alles geeft geen positief beeld en zorgt voor vervuiling van mijn mooie vak. Het zorgt er in ieder geval zeker niet voor dat ook de consument het beroep schoonheidsspecialiste als volwaardig blijft zien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

De consument is de dupe
Diverse media laten regelmatig beelden zien van ondeskundig uitgevoerde behandelingen bij iemand die zich schoonheidsspecialiste noemt. Iets dat natuurlijk ook bij de gediplomeerde specialistes en de branche organisatie ANBOS is opgevallen. Daarom wordt er vanuit de ANBOS hard gewerkt aan een kwaliteitsregister. Je kunt je als schoonheidsspecialiste alleen bij dit register aansluiten als je ook echt in het bezit bent van een erkend diploma ect. Tevens verplicht dit register dat de specialist moet blijven scholen door zijn/haar accreditatiepunten te halen. Een super stap, waar wij natuurlijk heel blij mee zijn, ook voor de consument. Want ondeskundig behandeld worden met alle risico’s, dat wil je toch niet!

Zodra er meer bekend is over dit kwaliteitsregister, zal ik dit zeker in één van mijn columns melden. Tot die tijd kunt u informatie vinden op de website van de ANBOS. 

Stralende groet Périne