Voor veel mensen is de meivakantie begonnen. Lekker een dagje erop uit, een paar daagjes weg of zelfs met het vliegtuig de warmere gebieden opzoeken. Heel verleidelijk om dan meteen van de zon te genieten, maar pas op, de huid is hier nog helemaal niet aan gewend. Natuurlijk is het heerlijk om naar de zon te gaan. We stappen in het vliegtuig en binnen 3 uur komen we al in zonnige gebieden terecht. De laatste twee weken hebben we ookl in Nederland van de zon mogen genieten, toch is dit niet voldoende voor de huid. Het klinkt logisch, maar we staan er over het algemeen niet voldoende bij stil dat onze huid zich ook ineens in een ander klimaat begeeft zodra we richting de warme landen vertrekken. Een goede bescherming en rekening houden met deze overgang, is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Vermijd de volle zon in ieder geval tussen 11.00 uur en 15.00 en bouw de blootstelling van de huid aan de zon rustig op. Ook als het bewolkt is of u achter glas zit, is het belangrijk om de huid te beschermen om zonschade zoveel mogelijk te voorkomen.

Het voorjaar is voor veel mensen ook de tijd voor de grote huishoudelijke schoonmaak en eigenlijk is dit voor de huid net zo. Een schoon, fris, stralend gevoel en uitziende huid, dat is wat we graag willen na de wintersedagen. Echter hoort daar wel een grondige reiniging aan vooraf te gaan. Pas als alles goed is schoongemaakt neemt de huid de werk- en voedingstoffen die je hem aanbiedt daadwerkelijk op. Dagelijks 2 maal per dag reinigen is een minimale stap om ervoor te zorgen dat de huid verzorgt blijft.

Het reinigen van de huid kan op verschillende manieren, echter is het doel hetzelfde. Een veel gestelde vraag die wij in de salon krijgen gaat hierover. Als ik geen make-up op heb, moet ik dan ook mijn huid schoonmaken? Om in bovenstaande trend van de voorjaarsschoonmaak te blijven, vergelijk ik het vaak met het wassen van de ramen. Als je dit ’s morgens doet en je gaat vervolgens ’s avonds met je vinger over het raam heen, zie je dat de vinger vuil is. Dit vuil komt natuurlijk ook op de huid. Gelukkig heeft de huid van nature een prima bescherming, echter is het hedendaagse milieu zo vervuild dat er te veel vuil op de huid komt. Ook de vraag over het reinigen met water wordt vaak gesteld. Water is geen reinigingsproduct, denk maar aan afwasmiddel. Als de vuile borden schoon moeten, gebruik je ook niet alleen water.

Er zijn veel soorten reinigingsproducten. Sommige kunnen los gebruikt worden en bij sommige is het nodig om een lotion te gebruiken. De lotion dient ervoor om de laatste restjes lait van de huid te verwijderen (lait lost namelijk niet volledig in water op) en om de zuurtegraad van de huid te herstellen. Na deze zo genoemde oppervlakte reiniging, bestaan er ook diverse dieptereinigingen.

De dieptereiniging is er voor bedoeld om losliggende huidcellen van de huid sneller te verwijderen en de huid intensiever schoon te maken. Het voordeel van deze producten is, dat de huid er direct mooier uit gaat zien en beter in staat is om werkzame stoffen op te nemen. Dieptereiniging is niet alleen goed voor de gezichtshuid, maar zeker ook voor de lichaamshuid. De huid zit er niet alleen mooier en verzorgder uit, ook het zonbruinen gaat mooier en egaler (uiteraard wel met de juiste zonverzorging).

Ps. Na een goede reiniging is verzorging belangrijk, zoals een serum met crème of een intensief masker. Hierover later in één van mijn columns meer.