De maand januari is bijna om en veel mensen denken aan een wintersportvakantie. Lekker met de auto weg of het vliegtuig om nog sneller op het ideale skigebied te zijn. Heel verleidelijk om dan meteen van de zon te genieten, maar pas op, de huid is hier niet meer aan gewend.

Natuurlijk is het heerlijk om op wintersport te gaan. We stappen in de auto of het  vliegtuig en na een paar uur komen we al in mooie berggebieden terecht. Ook al klinkt het logisch, we staan er over het algemeen niet voldoende bij stil dat onze huid zich ook ineens in een ander klimaat begeeft en zich dus moet aanpassen. Een goede bescherming en rekening houdend met deze overgang, is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Tijdens het skiën is het vermijden van de volle zon tussen 11.00 uur en 15.00 meestal geen optie, maar extra bescherming kan wel. Sowieso het bedekken van het hoofd (ook voor de veiligheid), maar ook een sjaal en een bril zijn geen overbodige luxe.

BESCHERMING

Een dagcrème met een beschermingsfactor is meestal goed om te gebruiken. Echter tijdens wintervakanties biedt dit niet voldoende bescherming. Een crème die voldoende vetstoffen in zich heeft zitten zorgt voor een betere bescherming tegen de koude dan een hydraterende crème. Daarnaast is een goede zonbescherming ook echt een must. Door de reflectie van de zonnestralen op de sneeuw en het dichter bij de zon zijn door de hoogte waar geskied wordt, moet hier ook rekening mee gehouden orden. Beschermingsfactoren in zonneproducten worden aangegeven met UV-A en UV-B . Bescherming van UV-B wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). UV-A bescherming wordt aangegeven met low tot high protection. Om een werkelijke bescherming van het product te krijgen, moet dezezo’n 15x dikker dan een dagcrème worden aangebracht. Daarnaast is het herhalen om de 2 tot 3 uur nodig.

ZONSCHADE

Het aantal “nieuwe” mensen met huidkanker neemt jaarlijks met zo’n 25.000 toe. Zonschade speelt hierbij een grote rol. Zonschade ontstaat door het overmatig en (deels) onbeschermd in de zon zitten. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten. Het is een natuurlijke lichtbron en geeft bij veel mensen een goed gevoel. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D3 productie, wat bij ongeveer 15 minuten per dag al gebeurt. Zonschade ontstaat op gebieden van de huid die vaak met de zon in aanraking komen. Aktinische keratose wordt dit genoemd en kan een voorloper zijn van een kwaadaardige huidaandoening. Alhoewel de behandeling (door huisarts of dermatoloog) relatief simpel is, is alertheid noodzakelijk.

PASSEND ADVIES

Ook vanuit mijn praktijk verwijzen wij regelmatig cliënten door met zonschade op de huid. Vooropgesteld mogen wij, als huidspecialistes, geen diagnose vaststellen m.b.t. bijvoorbeeld huidkanker. In de ruim 25 jaar dat ik werkzaam ben in dit beroep, merk ik echter dat het doorsturen, helaas, telkens meer gebeurt. Mede om die reden en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik de opleiding; Dermatologie voor schoonheidsspecialistes, gevolgd.

Kennis is natuurlijk nodig om een goed advies te kunnen geven. Ons advies wordt ondersteund met behulp van een speciale huidcomputer. Door gebruik te maken van huidsensoren is het mogelijk om in slechts een paar minuten het huidige pigment in de huid meten. Door enkele gegevens in te voeren, waaronder tijdsduur blootstelling aan de zon, gebied en periode in het jaar, berekend de computer automatisch de minimaal benodigde zonnefactor. Ideaal om op deze manier een compleet advies in kaart te brengen.

Ik wens iedereen een hele fijne wintersport tijd toe. Geniet van de zon, maar met mate en beschermt. Voor een passend advies kunt u contact met ons opnemen via onderstaande link.