Februari, de periode dat veel mensen op wintersportvakantie gaan. In relatief korte tijd zijn we op de plaats van bestemming en is de verleiding om meteen te gaan skiën en van de zon te genieten groot. Toch is dit voor de huid niet goed om te doen.

Kou en zon

Natuurlijk is het heerlijk om op wintersport te gaan. We stappen in de auto of het vliegtuig en na een paar uur komen we al in mooie berggebieden terecht. Ook al klinkt het logisch, we staan er over het algemeen niet voldoende bij stil dat onze huid zich ook ineens in een ander klimaat begeeft en zich snel moet aanpassen. Een goede bescherming en rekening houdend met deze overgang, is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Tijdens het skiën is het vermijden van de zon tussen 11.00 uur en 15.00 meestal geen optie, maar extra bescherming kan wel. In ieder geval het bedekken van het hoofd, maar ook een sjaal, handschoenen, bril en de juiste verzorging zijn geen overbodige luxe.

Huidverzorging

De dagelijkse crème is meestal niet de beste crème tijdens de wintersport. Dit komt omdat deze veelal op waterbasis is gemaakt. Het is dan ook belangrijk om een crème met voldoende vetstoffen te gebruiken. Deze zorgt voor een betere bescherming tegen de kou dan een hydraterende crème.

Door de reflectie van de zonnestralen op de sneeuw en de hoogte waar geskied wordt, is een goede zonbescherming eveneens een must. Om een werkelijke bescherming van het zonproduct te krijgen, moet deze ongeveer 15x dikker dan een dagcrème worden aangebracht. Daarnaast is het herhalen om de 2 tot 3 uur nodig.

Huidkanker

Het aantal “nieuwe” mensen met huidkanker neemt jaarlijks toe, zo blijkt uit de gegevens van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Zonschade speelt hierbij een grote rol. Zonschade ontstaat door het overmatig en (deels) onbeschermd in de zon zitten. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten, zoals de aanmaak van vitamine D en het geven van een goed gevoel.
Vooropgesteld mogen wij, als huidspecialistes, geen diagnose vaststellen, maar doorsturen mag wel en dit gebeurt dan ook regelmatig. Mede om die reden en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik de opleiding; Dermatologie voor schoonheidsspecialistes, gevolgd. Naast deze kennis, ondersteunen wij ons advies met een speciale huidcomputer. Door gebruik te maken van huidsensoren is het mogelijk om in slechts een paar minuten het huidige pigment in de huid meten. Ideaal om op deze manier een compleet advies in kaart te brengen.

Geniet van de zon en voor een passend advies ben je uiteraard van harte welkom.

Stralende groet,
Périne