ZONSCHADE, RARE PLEKJES?
Mijn collega komt naar mij toe. Périne, er is een meneer die een vraag heeft over een paar plekje op zijn voorhoofd. Wil jij daar ook even naar kijken?
Al een aantal jaar werken wij met het multi analysis center. Een hypermodern apparaat dat dingen ziet, die wij met het blote oog niet kunnen zien. Naast diverse metingen, kunnen wij er ook speciale foto’s mee maken. Een belangrijke onderdeel in mijn instituut, want een goede huiddiagnose is immers de basis voor een goed en compleet huidadvies. Voorop gesteld mogen wij, als huidspecialistes, geen diagnose vaststellen m.b.t. bijvoorbeeld huidkanker. Wel kunnen wij iemand doorsturen naar de huisarts /dermatoloog. In de 25 jaar dat ik werkzaam ben in dit beroep, merk ik dat het doorsturen, helaas, telkens meer gebeurt. Mede om die reden en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik de opleiding; Dermatologie voor schoonheidsspecialistes, gevolgd.
Het aantal “nieuwe” mensen met huidkanker neemt jaarlijks met zo’n 25.000 toe. Zowel aanleg, veroudering als o.a. zonschade, spelen hierbij een rol. Zonschade ontstaan door het overmatig en onbeschermd in de zon zitten. Veel van deze schade wordt al in de kinderjaren opgelopen. Het “ zo schattig laten lopen in de blote billetjes op het strand” , is dan ook ten zeerste af te raden. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten. Het is een natuurlijke lichtbron en geeft bij veel mensen een goed gevoel. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D3 productie, wat bij ongeveer 15 minuten per dag al gebeurt. Op de aan de zon blootgestelde gebieden, kan zonschade ontstaat. Aktinische keratose wordt dit genoemd en kan een voorloper zijn van een kwaadaardige huidaandoening. Alhoewel de behandeling (door huisarts of dermatoloog) relatief simpel is, is alertheid is dus noodzakelijk.
Het beschermen van de huid is belangrijk en het mijden van de volle zon tussen 11.00 uur en 15.00 eveneens. Beschermingsfactoren worden aangegeven met SPF of UV high protection. Met ons MAC kunnen wij in slechts een paar minuten het huidige pigment in de huid meten. Doordat we enkele gegevens invoeren, waaronder tijdsduur blootstelling aan de zon, gebied en periode in het jaar, berekend de computer automatisch de minimaal benodigde zonnefactor. Hierdoor kunnen wij een ieder het juiste advies geven.
De cliënt van mijn collega hebben wij geadviseerd om naar de arts te gaan. Inmiddels is hij naar de dermatoloog de geweest en helaas waren de plekjes niet goed. In een volgend afspraak worden de plekjes door de dermatoloog chirurgisch verwijderd.
In ons bijbehorende filmpje, kunt u zien hoe de zonmeting in zijn werk gaat. Geniet van de zon, maar met mate! Ik raad u aan om voor een persoonlijk advies naar een specialist te gaan. Uiteraard bent u ook welkom in skin store