Het weer slaat om en dat merken een heleboel mensen direct aan hun huid. Waar we in het voorjaar veel vragen krijgen over de juiste verzorging van de huid i.v.m. de zon, zo gaan de vragen in de herfst vaak over het schraler en roder worden van de huid. Tijdens de inloopuren van onze Skinstore merken we dit direct. Afgelopen week kwam er dan ook een meneer binnenlopen met de vraag of er iets aan zijn rode huid te doen is.

Grootste orgaan

De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het oppervlakte van de huid bij een volwassen persoon is ongeveer 1.5 – 2.0 m2. Toch krijgt de huid pas als laatste de voedingsstoffen vanuit het bloed. Op zich is dit logisch, want de vitale organen hebben het bloed ook als eerste nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Aan de andere kant betekent dit, dat de huid dus ook altijd afhankelijk is van de conditie van het lichaam c.q. voedingsstoffen en zuurstof in het bloed. Problemen in het lichaam geven vaak een reactie op de huid, wat echter niet zegt dat een huidprobleem altijd veroorzaakt wordt door een probleem in het lichaam.

Rode huid

Een rode huid kan een genetische achtergrond hebben. Dunner bindweefsel zorgt ervoor dat de adertjes meer zichtbaar zijn/ chronisch verwijd (in de volksmond couperose genoemd). Echter kan een rode huid ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld eten, drinken, medicijnen of invloeden van buitenaf w.o. het weer en verzorgingsproducten. Vaak is een rodere huid kwetsbaarder en is de weerstand van de huid lager. Een verstoorde PH waarde (is de zuurtegraad), zorgt dat de huid sneller reageert en eerder irritaties heeft. Nadat ik met meneer enkele vragen heb doorgenomen, ben ik de huid gaan meten met speciale huidsensoren en heb ik een foto met een ‘huid’-camera gemaakt. Naast de rode huid, heeft meneer ook aanleg voor huidkanker. Al meerdere keren zijn er plekjes weggesneden en meneer gaat iedere drie maanden op controle bij de dermatoloog. Ook reageert de huid vaak heftig op bepaalde stoffen waar de huid mee in aanraking komt zoals geparfumeerde crèmes.

De huid kalmeren

Al met al een huid die veel zorgt vraagt en dus ook verdient. Mijn advies is dan ook om als eerste te beginnen met het verbeteren en rustiger maken van de huid. Dit ga ik doen d.m.v. een behandeling met de soft laser. Dit is een zogenoemde koud laser die, in tegenstelling tot de meer bekendere lasers, niets kapot maakt, maar er juist voor zorgt dat de huid wordt verbeterd in zijn celenergie. De afvalstoffen zullen hierdoor sneller worden afgevoerd en de voedingsstoffen beter door de cellen worden opgenomen. Het resultaat is dan dat er minder druk op de vaatwanden komt, waardoor de huid beter kan gaan functioneren. Door daarnaast dagelijks op de juiste manier de huid te verzorgen, wordt de huid verder niet te veel belast en goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. De oorzaak wordt hierdoor natuurlijk niet weggehaald, maar er zal zeker een verbetering in het weefsel plaatsvinden.