Regelmatig krijgen we de vraag hoe het komt dat de huid er in de herfst- en winterperiode vaak zo vaal uit kan zien. De aansluitende vraag is vervolgens wat er aan te doen is. Nu de decembermaand er weer aankomt, geef ik graag een tip voor een stralende huid.

Vale huidskleur

De huid heeft een natuurlijke celdeling. Bij de opperhuid is dit voor een jonge huid ongeveer 28 dagen en vervolgens is de richtlijn ongeveer 1 dag per levensjaar.

Dat de huid er in de herfst/winterperiode vaak wat grauwer en valer uitziet, heeft er onder andere mee te maken dat de huid zich in de zomermaanden sneller verdikt i.v.m. de bescherming tegen de zon. Deze verdikte laag bestaat uit nog meer verhorende cellen (dode huidcellen), hetgeen een grauwere teint geeft, maar er ook voor zorgt dat de doorbloeding in de huid minder zichtbaar is. Met de juiste huidverzorging, waarmee de huid dagelijks wordt verzorgd, is al veel te bereiken om de vale kleur te minimaliseren. In de salon zijn er diverse behandelingen mogelijk, die dit nog intensiever kunnen doen. Eén daarvan is Microdermabrasie

shutterstock_767636812-3

Microdermabrasie

De Microdermabrasie behandeling gaat een stap verder dan de reguliere behandelingen en valt dan ook onder de huidverbeterende behandelingen. Deze methode mag absoluut niet verward worden met Dermabrasie. Dit laatste is namelijk een behandeling die voorbehouden is aan de dermatoloog.

Microdermabrasie is een mechanisch peeling, wat wil zeggen dat de peeling, meestal aluminiumoxide kristallen, met behulp van een apparaat de opperhuid zoveel mogelijk van haar dode huidcellen ontdoet. Het voordeel van Microdermabrasie is dat er, naast het verwijderen van de dode huidcellen, de huid wordt gestimuleerd en de structuur verbeterd. Na één behandeling is dit resultaat qua kleur al zichtbaar. Voor een langduriger en intensiever resultaat zijn gemiddeld 6 behandeling om de week nodig. Als richtlijn geven we vaak aan dat we ongeveer een half jaar nodig hebben om echt iets voor de huid te kunnen betekenen.

Nazorg

Door intensief te werken op/met de huid, heeft de huid tijd nodig om te kunnen reageren op de behandeling. Daarnaast is de juiste nazorg net zo belangrijk als de manier van uitvoeren van de behandeling evenals een gedegen en juiste scholing van apparatuur en kennis van de huid door de specialist. Als nazorg in de salon en bij de verzorgingsproducten thuis moet name goed op het vocht- en vetbalans in de huid gelet worden en niet te vergeten op de juiste (zon)bescherming. Vaak wordt onderschat wat voor wezenlijk belang dit heeft voor het eindresultaat. (denk bijvoorbeeld aan een houten tafel die wordt gescheurd en vervolgens niet in de was wordt gezet). Gebeurt dit niet, dan is het, ondanks, of beter gezegd, door de intensieve behandeling zelfs huidverslechterend.