Alhoewel er telkens meer online geregeld wordt, merk ik dat vragen over huidproblemen meestal het liefst persoonlijk gesteld worden. Afgelopen week belde er twee mensen op die beide meer wilde weten over mogelijke nabehandelingen voor hun huid ten gevolge van acné.

Door onze acné specialisatie en registratie worden de acné-behandelingen door de ziektekostenverzekering erkend en, afhankelijk van de polis, meestal vergoed. Acné komt veel voor bij pubers, maar ook op volwassen leeftijd (de zogenoemde Acné Tarda) komt het regelmatig voor. Vaak worden de mensen door de huisarts naar ons doorverwezen (en vice versa), om elkaars behandelingen te ondersteunen. Als de acné goed onder controle is, zijn regelmatig de gevolgen ervan zichtbaar op de huid. Door de ontstekingen zijn er pigmentvlekjes ontstaan, littekens en heeft de huid een verstoorde huidbarrière. De juiste verzorging, zowel qua voeding als qua buitenkant, is m.n. voor de huidbarrière en ter voorkoming van ontstekingen, erg belangrijk.

Pigment en littekens vragen echter om intensievere aanpak. De behandelingen hiervan zijn vaak lastiger, omdat het probleem zich in diepere huidlagen afspeelt.

Behandelingen acne-littekens

Behandelingen die een positief effect hebben op pigment en littekens zijn o.a. needling, enkele fruitzuren, RF (Radio Frequentie) en laser. Deze behandelingen zijn intensief en vragen, naast de juiste kennis en kunde, om een goede samenwerking met de persoon die de behandeling ondergaat. Het is essentieel om de juiste zonbescherming te gebruiken en huidverzorgingsproducten die het proces van de behandeling ondersteunen. Ook voedingstips (van veel nutriënten is bekend dat zij een belangrijke rol spelen bij herstel en opbouw van de huid) en hygiëne worden goed besproken.

Indien het pigment en/of de littekens om een nog intensievere aanpak vragen, stuur ik ze door naar onze huidtherapeut. Zij werkt met diverse lasers die sterk huidverbeterend werken en dit huidprobleem op een hele andere manier aanpakt (een combinatie komt ook voor). Een voorbeeld hiervan is de e-matrix. De e-matrix wordt ingezet bij o.a. rimpels, huidverslapping, littekens, acnélittekens, bruine en rood/roze kleurverschillen, zonbeschadiging en huidoneffenheden zoals grove poriën. De e-matrix werkt op basis van gefractioneerde radiogolven die minuscule gaatjes maken in de bovenste huidlaag. De daarbij geproduceerde warmte zet de huid aan tot aanmaak van collageen waardoor het onderhuidbindweefsel toeneemt en de huid gaat herstellen. Om een goed resultaat te krijgen worden er minimaal 3 behandelingen geadviseerd met een interval van vier weken. De behandeling voelt enigszins pijnlijk, maar is over het algemeen goed te verdragen.

Na de behandeling is vaak enkele dagen een gevoel van zonnebrand waar te nemen. Ook kunnen er gedurende 4 tot 5 dagen kleine korstjes ontstaan, die vanzelf zullen genezen.

Een behandeling van pigment en/of littekens ten gevolde van acne vraagt dus ook een specifieke aanpak. Een uitgebreide intake zorgt ervoor dat er een beeld kan worden gegeven van de mogelijkheden en het resultaat.

Meer info of een persoonlijk advies? Klik haar voor het maken van een afspraak of bel naar 0297-273121. Mail kan ook via info@perineclone.nbsals.nl