Regelmatig krijgen we de vraag hoe het komt dat de huid er in de herfst- en winterperiode vaak zo vaal uit kan zien. De aansluitende vraag is vervolgens wat er aan te doen is. Nu de herfst volop begonnen is, geef ik graag een tip voor een om de vale huidskleur te verminderen en er een stralendere huid van te maken.

De huid
De huid heeft een natuurlijke celdeling. Bij de opperhuid is dit voor een jonge huid ongeveer 28 dagen en vervolgens is de richtlijn dat ongeveer per levensjaar de celdeling met 1 dag vertraagd. Dat de huid er in de herfst/winterperiode vaak wat grauwer en valer uitziet, heeft onder andere mee te maken met het feit dat de huid zich in de zomermaanden sneller verdikt i.v.m. de bescherming tegen de zon. Deze verdikte hoornlaag bestaat uit nog meer verhorende cellen (dode huidcellen), wat een grauwere teint geeft. Daarnaast zie je bij een verdikte/ verhorende huid ook dat de doorbloeding in de huid minder zichtbaar is. Met de juiste huidverzorging, waarmee de huid dagelijks wordt verzorgd, is al veel te bereiken om de vale kleur te minimaliseren. In de salon zijn er diverse behandelingen mogelijk, die dit nog intensiever kunnen doen. Eén daarvan is Microdermabrasie

Microdermabrasie
De Microdermabrasie behandeling gaat een stap verder dan de reguliere behandelingen en valt dan ook onder de huidverbeterende behandelingen. Deze methode mag absoluut niet verward worden met Dermabrasie. Dit laatste is namelijk een behandeling die voorbehouden is aan de dermatoloog. Microdermabrasie is een mechanische peeling, dat wil zeggen dat de peeling, op een mechanische manier (dus met een apparaat) wordt uitgevoerd. Het peelend effect wordt meestal veroorzaakt door aluminiumoxide kristallen (die in het apparaat zitten), waardoor de opperhuid sneller haar dode huidcellen loslaat. Het voordeel van Microdermabrasie is dat, naast het verwijderen van de dode huidcellen, de huid ook wordt gestimuleerd en de structuur wordt verbeterd. Na één behandeling is dit resultaat qua kleur al zichtbaar. Voor een langduriger en intensiever resultaat zijn gemiddeld 6 tot 8 behandelingen, in een frequentie van om de week, nodig. Als richtlijn geven we vaak aan dat we ongeveer een half jaar nodig hebben om echt iets voor de huid te kunnen betekenen.

Nazorg
Door intensief te werken op/met de huid, heeft de huid tijd nodig om weer te herstellen. De juiste nazorg is dan ook een must en is net zo belangrijk als de manier waarop de behandeling wordt uitgevoerd. Gedegen kennis van de huid en de juiste scholing van apparatuur door de specialist bepalen eveneens het resultaat. Zowel bij de nazorg in de salon als bij de verzorgingsproducten thuis, moet vooral goed op het vocht- en vetbalans in de huid worden gelet. Vaak wordt onderschat wat voor wezenlijk belang dit heeft voor het eindresultaat (denk bijvoorbeeld aan een houten tafel die wordt gescheurd en vervolgens niet in de was wordt gezet). Gebeurt dit niet, dan is het, ondanks, of beter gezegd, door de intensieve behandeling zelfs huidverslechterend.

Stralende groet,
Périne