DE HUID EN DE OVERGANG
Telefoon: onze brancheorganisatie ANBOS aan de lijn. Of ik mee wil werken aan een campagne over de overgang in een landelijke krant. Natuurlijk wil ik dat. Het is een heel interessant onderwerp, waar vrijwel iedere vrouw die in die periode zit, zich kan herkennen.
Verslapping, dunnere huid, rimpels, haargroei in het gezicht, pigmentvlekjes, zichtbare haarvaatjes en plaatselijk verhoogde talgproductie zijn de meest voorkomende huidklachten die veroorzaakt kunnen worden door de overgang. De oorzaak ligt hem natuurlijk in het feit dat de vrouwelijke hormonen gaan veranderen. De oestrogenen worden telkens minder aangemaakt, waardoor de receptoren die op de cellen zitten om een signaal aan de cellen af te geven, telkens minder prikkels ontvangen. Uiteraard kunnen wij als allround schoonheidsspecialist de oorzaak niet oplossen en het komt dan ook regelmatig voor dat we iemand adviseren om naar de huisarts of een andere deskundige toe te gaan.
Wat we wel kunnen doen is de huid zoveel mogelijk ondersteunen in het proces door de het geven van de juiste behandelingen en adviezen voor huidverzorging. De basis begint en ligt in de verzorging die dagelijks wordt gebruikt. De huid goed op peil houden is erg belangrijk, zowel van binnen als van buiten. Door middel van de juiste voeding en aanvullende plantaardige voedingssupplementen, voldoende water drinken, niet te veel in de zon zitten en stress zoveel mogelijk mijden. Het gebruik van goede ondersteunende- en verzorgende producten, zoals bijvoorbeeld een dag-verzorging met de juiste UV-A en UV-B filter is echt een must en producten met werkzame stoffen zoals retinol, peptiden, hyaluron en fyto-oestrogeen zijn daar een voorbeeld van. Deze stoffen, mits in de juiste dosering en ondersteuning van overige ingrediënten, wordt de huid conditioneel beter. En hoe sterker de conditie van de huid, hoe effectiever hij op een behandeling reageert en hoe mooier het resultaat is.
Enkele voorbeelden van intensieve behandelingen zijn radiofrequentie (tegen verslapping), een laserbehandeling, microdermabrasie, peeling, fruitzuren, stimulerende (bindweefsel)massage of bijvoorbeeld mesotherapie (tegen huidveroudering). Deze behandelingen worden ingezet om problemen aan te pakken op een dieper niveau. Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is het de specialist en de cliënt, pas dan is het mooiste resultaat te behalen.