In mijn vorige blogs heb ik in het kort verteld over de (mogelijke) oorzaken van acne. U heeft o.a. kunnen lezen dat onder invloed van hormonen de talgklieren op een bepaalde manier reageren en dat emotionele ontwikkelingen (emotie), genen en voeding (digestief) ook invloed op de huid hebben. De medische behandelingen zijn in het kort aan de orde gekomen, maar wat kan een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste voor de acne huid betekenen?

Binnen het beroep “schoonheidsspecialiste” zijn een aantal specialisaties, één daarvan is acne. Als een specialiste deze specialisme heeft, wil dat zeggen dat zij een aparte opleiding heeft gevolgd, elke drie jaar een proeve van bekwaamheid moet afleggen en dat zij geregistreerd staat bij de ziektekostenverzekering. Dit laatste houdt in dat, indien de polis het toelaat, de behandeling (gedeeltelijk) door de verzekering wordt vergoed.

Het hoofddoel van een acne behandeling is met name het reinigen van de huid, ledigen ofwel het verwijderen van comedonen, pustels en talgcysten en reguleren van de talgklierfunctie. Na het intakegesprek maakt de specialiste een behandelplan. Hierin wordt o.a. beschreven waar de acne zich bevindt, de acne soort, welke voorbehandeling, dieptereiniging, masker/pakking en nabehandeling er wordt gedaan. Tevens worden de adviezen voor de dagelijkse verzorging van de huid besproken en gekeken of er andere specialistes geadviseerd moeten worden.

Een belangrijk onderdeel in de acne behandeling is de dieptereiniging.

Een dieptereiniging heeft als doel om de huid te verdunnen. Meestal vindt deze plaatst voor het ledigen van de huid, dit hangt echter wel af van de soort dieptereiniging. Voorbeelden van een dieptereiniging zijn; peeling, lysing of fruitzuur. Een peeling en een lysing verschillen van elkaar in werkwijze. Bij een peeling wordt het opgebrachte product na een tijdje afgerubbeld, terwijl een lysing wordt aangebracht als een masker na ongeveer 15 minuten wordt afgenomen. Daarnaast bestaat er ook nog een zogenoemde kruidenpeeling. Deze peeling zorgt ervoor dat de huid niet aan de buitenkant afschilfert, de Bio-Peeling bevordert de celvernieuwing, de productie van collageen en elastine en normaliseert de immuniteit en alle functies van de huid. De werking van fruitzuren berust op een geheel andere principe. Fruitzuren hebben weliswaar een exfoliërende werking, maar deze effecten worden gerealiseerd doordat de fruitzuren de huid binnendringen, de dode huidcellen losweken en de gezonde huidcellen intact laten. Het  resultaat is dat de huid er zacht en egaal uitziet en dat bij regelmatig gebruik oppervlakkige rimpeltjes kunnen worden verzacht en verkleuringen van de huid verminderen. Met name het laatste is positief voor een acne huid, omdat er regelmatig verkleuringen ontstaan als gevolg van de ontstekingen en het krabben aan de huid.

In mijn komende blog, zal ik een toelichting geven over de massage mogelijkheden bij acne.