Onze huid is het grootste zelf beschermende en zelf herstellende orgaan dat de mens bezit.

De opperhuid heeft 4 lagen, de handpalmen en voetzolen hebben er eentje meer, maar voor de rest moeten we het met die vier doen. In de onderste laag van de opperhuid, ligt de basaalcellenlaag, dat is de kiemlaag voor de huidcellen. De stamcellen van de keratinocyten (ander woord voor onze huidcellen), delen deze laag met de pigmentcellen (de melanocyten).

Doordat de huidstamcellen elke maand nieuwe cellen produceren wordt onze huid steeds vernieuwd. De cellen schuiven in ongeveer 28 dagen vanuit de basaalcellenlaag (onderste laag van de opperhuid), via de stekellaag en de korrellaag naar de buitenste laag, de hoornlaag en schilferen daar weer af.

Pigmentcellen daarentegen houden zich in de winter erg rustig, maar als er maar een beetje zon schijnt worden ze wakker en produceren ze volop melanine, (pigment). Als een bruine paraplu wordt het pigment direct over de nieuwe huidcellen gespreid en mee naar boven genomen. Het melanine zorgt voor bescherming van de huid het is de eerste SPF factor (4) om verbranding tegen te gaan.

Helaas is dit veel te weinig, vooral in de lente als de eerste stralen ons eropuit lokken om van het voorjaarszonnetje te genieten. De huid is nog niet gewend aan de zonkracht en je bent ook niet veel buiten tijdens de koude en gure wintermaanden, dus de huidcellen zijn niet opgewassen tegen de kracht van de lentezon.

Gevolg, verbrande neuzen en wangen of erger met alle gevolgen van dien, verbrandingen kunnen tot ongewenste pigmentvlekken leiden. Veel zonverbrandingen op jonge leeftijd brengt zonschade op latere leeftijd letterlijk aan het licht.

Met het verstrijken der jaren komen er steeds meer bruine vlekjes en plekjes bij, ongewenste hyperpigmentatie op de aan de zon blootgestelde gedeelten van het lichaam.

Is hier nog iets aan te doen??? Ja, dat wel maar…………. daar zijn twee mensen voor nodig, de gespecialiseerde huidexpert van Périne, Next level in Beauty en jijzelf!

Lees meer