In de ruim 30 jaar dat ik in de schoonheidsbranche werk, is er heel veel veranderd. Was de schoonheidsspecialiste vroeger vooral bekend om het reinigen, epileren, massage en make-up, tegenwoordig is er in de branche veel meer mogelijk. Een interessante ontwikkeling, waarbij de schoonheidsspecialiste natuurlijk zelf moet bepalen wat bij haar kennis, kunde en bedrijf past, ‘Meer’ mogelijkheden hoeft echter niet altijd beter te zijn, want mede door het vrijgeven van het beroep eind jaren 90, zijn er (te veel) ongediplomeerde ‘schoonheidsspecialistes’ en niet gekwalificeerde bedrijven aan het werk.

Opleiding
Vroeger werd de opleiding voor schoonheidsspecialiste particulier gegeven en afgerond met het erkende Stivas diploma A, B en later de Stivas C. Deze laatste gaf bevoegdheid tot het geven van les en een samenwerking met de zorgverzekeringen voor o.a. acne, ontharen en camouflage. Naast de particuliere opleiding is in de jaren tachtig de gereguleerde opleiding begonnen; MDGO en later de ROC en zo’n 20 jaar geleden de allround opleiding (niveau 4). De opleidingen worden, zowel regulair als particulier, veelal aangeboden in combinatie met stage. Bekend is dat de beautybranche erg in trek is en helaas zit hier dan ook de keerzijde van het verhaal. Er worden cursussen / ‘opleidingen’ gegeven die niet voldoen aan enige vorm van kwaliteit. Er zijn mensen die zich schoonheidsspecialiste of salons die zich schoonheidssalon/ beautysalon noemen, zonder dat ze een vakdiploma hebben. Kortom, een heel verwarrend geheel voor de consument en slecht voor de branche.

Beauty Award

Om kwaliteit in kennis en kunde ook voor de consument zichtbaar te maken, is in 1949 de branchevereniging ANBOS opgericht. Een vereniging die zich inzet voor de belangen van de schoonheidsspecialistes in Nederland. Uiteraard kan men alleen lid worden van deze vereniging mits de opleiding bij een erkend opleidingsinstituut is gevolgd, het diploma voldoet aan de exameneisen en het examen is afgenomen in aanwezigheid van een bevoegde, geregistreerde brancheassessor. Door o.a. de veranderingen in de wetgeving wordt de motivatie vanuit het beroepenveld om professionaliteit duidelijk te maken alleen maar sterker. In 2008 is de Beauty Award nieuwe stijl in het leven geroepen. De Beauty Award, geleid door een onafhankelijke vakjury uit de professionele beautybranche, wordt georganiseerd ter bevordering van het professionele imago en kwalitatieve kernwaarden van de schoonheidsbranche. De wedstrijd is opgebouwd uit verschillende onderdelen; presentatie, bezoek Mystery Guest en een jury gesprek en met duidelijke beoordelingscriteria. In 2013 heb ik voor mijn bedrijf de Award voor Salon van het jaar, in ontvangst mogen nemen. In 2018  ben ik door de organisatie gevraagd om zitting te nemen in de jury. Een eervolle taak waarin ik mee mag beslissen over de kennis en kunde van schoonheidsspecialistes en bedrijven in Nederland. Op dit moment zitten we volop in de wedstrijd, hebben we op 16 maart de jurygesprekken en is op 24 april de feestelijke uitreiking. Ook dit jaar belooft het weer een prachtige avond te worden, vol met entertainment, heerlijk eten en natuurlijk het uitreiken van de Award ’s. Kwaliteit in kennis en kunde, daar gaat het allemaal om. Graag adviseer ik dan ook om voor een goed advies voor jouw huid contact op te nemen met een gediplomeerde specialiste. De huid is ons grootste orgaan die het verdient om goed en deskundig behandeld te worden.

Stralende groet

Périne