In deze tijd van het jaar valt het vaak veel meer op. Rode zichtbare adertjes in het gezicht. In de volksmond worden ze vaak couperose genoemd, officieel is de naam teleangiëctastieën. Couperose is namelijk ontstekingen van de haarvaten (dit is het verbindingssysteem tussen de kleinere slagaders en aders).

Teleangiëctastieën zijn chronisch (blijvend) verwijde bloedvaatjes die vlak onder het oppervlak van de huid zichtbaar zijn. Het kenmerkt zich als rode lijntjes die niet dikker zijn dan maximaal ongeveer 1 millimeter doorsnede. Om de teleangiëctastieën heen zie je vaak een egalere roodheid, ofwel erytheem. Teleangiëctastieën kunnen in verschillende vormen en bij uiteenlopende aandoeningen voorkomen. De oorzaak is meestal te vinden in de genetische oorsprong, maar ook invloeden van buitenaf kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan ervan. Hierbij kun je denken aan: veroudering, type huid dat men heeft, bindweefseldikte, maar ook aan alcoholgebruik, het blootstellen aan de zon, temperatuur veranderingen, medicijngebruik en langdurig aanbrengen van bijvoorbeeld corticosteroïden op de huid.

Een andere veelvoorkomende bloedvaatafwijking is de spider neavi, ofwel een spinnetje. Kenmerkend hiervan is dat er een rode “kop” is met uitlopertjes (vandaar de naam spinnetje). Zowel de spider naevi als de teleangiëctastieën zijn prima te behandelen, echter moet er wel rekening gehouden worden dat de oorzaak niet wordt aangepakt. Dit wil dus zeggen, dat het goed verminderd, maar niet altijd volledig weg is. Ook de roodheid die om de adertjes zichtbaar is, blijft zichtbaar.

De behandeling van deze bloedvaatafwijking moet uitgevoerd worden door de specialist die door een speciale opleiding voor heeft gedaan en kan op verschillende manieren. In bijbehorend filmpje  is te zien hoe het kan door middel van coaguleren. Deze methode is voornamelijk geschikt voor de kleine en oppervlakkige vaatjes. Coaguleren wilt zeggen; dichtbranden van het vaatje. Door gebruik te maken van een speciaal apparaat (HF), wordt er met een klein fijn naaldje oppervlakkig in de huid gewerkt. Doordat er met HF wordt gewerkt, wordt het naaldje warm, waardoor het bloed gaat stollen en het vaatje verdwijnt. Zijn de vaatjes groter en/of dieper, dan wordt er gebruik gemaakt van een speciale laser.

Nazorg is bij deze behandelingen belangrijk. Niet alleen om de huid zo veel mogelijk tot rust te laten komen om te kunnen herstellen, maar ook om te zorgen dat de kans op terugkomen verminderd wordt. Het vermijden van alcohol, roken, de eerste 48 uur niet veel druk op het weefsel zetten, het vermijden van  (overmatige) blootstelling aan zon en temperatuurschommelingen is belangrijk. Door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, wordt de huid ook niet te veel belast. Uiteraard adviseren geven onze specialistes graag een persoonlijk advies.